Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

t-bana tåg

Mjukare resor på gång på röda linjen – så ska det gå till

Publicerad 11:59, 2 april 2025

Nu ska det bli behagligare att åka tunnelbana genom Stockholm. Det ska uppnås genom så kallad ecodriving – en teknik där föraren kör tåget mer energisnålt.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

För att minska elförbrukningen har MTR, som kör tunnelbanan i Stockholm, utvecklat en app där tunneltågförare kan se hur mycket energi de sparat genom att bland annat köra tåget mjukare.

Föraren Erik Vik använder ecodrive.

– Ja, den använder jag, säger han från förarhytten när tunnelbanan kommit in på Telefonplans plattform.

LÄS ÄVEN Nytt bolag tar över tunnelbanan

MTR skriver i ett pressmeddelande att många förare upplever körstilen som både rolig och engagerande.

”Det har lett till att förarna strävar efter att köra så energisnålt som möjligt samtidigt som de håller tidtabellen … ecodriving främjar dessutom en mjuk körning, vilket skapar en bekvämare upplevelse för både förare och resenärer, och viktigast av allt så bidrar den till att minska miljöpåverkan”, skriver företaget.

Den nya appen kan alltså bidra till behagligare tunnelbaneresor för passagerna. Förutom att följa sin egen körstil och energianvändning kan förarna även uppnå utmärkelser och tävla mot varandra i anonymiserade ledarlistor.

– Om alla förare blir lika bra som de bästa förarna på EcoDriving kommer vi spara ungefär 25 000 MWh el, motsvarande hushållsel till cirka 10 000 lägenheter. Det är ungefär lika många som i hela Årsta, kommenterar Joel Forsberg, energispecialist på MTR.

Bättre stadsdel ställer sig på perrongen vid Telefonplan och frågar tunneltågförarna om de använder ecodrive. Det visar sig att appen ännu inte är kopplad till C 30-tågen som kör på röda linjen. Än så länge är det endast blåa och gröna linjen som använder appen, men planen är att även tågen på röda linjen ska kopplas till appen.

Föraren Erik Vik använder ecodrive när han kör C 20-tågen.

Hur går det i tälvlingen då, vinner du?

– Njaaa, säger han och skrattar innan han stänger förardörren och kör vidare.

Faktaruta
Tidigare har MTR genomfört insatser för att minska elförbrukning genom att stänga av tåg som står i depå och att lysrören i vagnstypen C20 bytts ut till LED-lampor.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: