Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

cyklister

Ny undersökning: Därför cyklar allt fler i Stockholm

Publicerad 13:42, 15 oktober 2024

Hälften av invånarna i Stockholmsregionen har ändrat sina pendlingsvanor till följd av de senaste årens prisökningar. Cykling är den stora vinnaren. 

Det visar en ny undersökning från strategi- och teknikkonsultföretaget WSP. 

– Cykeln har blivit alltmer populär på senare år, folk har valt den av hälsoskäl, tidsskäl och klimatskäl. Vår undersökning visar nu också att cykeln är vinnare när storstadsborna vill spara pengar. Det blir intressant att följa om dessa nya vanor kommer att bestå när inflationen nu sjunker, räntorna sänks och köpkraften återvänder, säger Lasse Brand,  mobilitetsexpert på WSP och författare till rapporten.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Undersökningen visar att de senaste årens prisökningar till följd av inflationen har fått effekter både på hur invånarna i Stockholms län pendlar och hur ofta de gör det.

Totalt är det 52 procent av stockholmarna som ändrat sina pendlingsvanor till följd av prisökningarna. 35 procent har helt eller delvis ändrat färdmedel medan 17 procent reser mer sällan till arbete eller studier. 

För privata resor är förändringen än större, där totalt 55 procent svarar att de ändrat färdmedel eller reser mer sällan för att uträtta privata ärenden. De grupper som förändrat sina resvanor mest är föräldrar med barn under 18 år, låginkomsttagare och unga vuxna. 

Undersökningen visar att bilen tappat andelar på grund av ökade kostnader, medan fler väljer cykeln eller promenader för att skona plånboken.

Sammanfattning av rapporten

  • 52 procent av stockholmarna har ändrat sina pendlingsvanor till arbete eller studier följd av prisökningarna, och 55 procent har förändrat hur de reser för att uträtta sina privata ärenden.
  • I Stockholm uppger 37 procent att de pendlar med kollektivtrafik, lika stor andel med bil som huvudsakligt transportmedel. Men andelen svarande i Stockholm som huvudsakligen pendlar med kollektivtrafiken har stagnerat jämfört med senaste mobilitetsstudien 2022, och blir kvar på nivåer långt under tiden före pandemin.
  • Stockholmarna är snabbast på att anamma nya mobilitetslösningar, både när det gäller användning av elsparkcyklar, cykelpooler, hyrcykelsystem och bilpooler. Stockholmare arbetar även mer på distans än i andra städer – 66 procent svarar att de jobbar hemifrån minst en dag per vecka.
  • Mer än var tredje stockholmare använder sociala medier för att fördriva tid på väg till och från studier eller jobb. Stockholmarna är också de som ger sin vanliga veckovisa pendlingsupplevelse lägst betyg. Mest missnöjda är de som har kollektivtrafiken som sitt huvudsakliga färdmedel. På frågan vad stockholmarna irriterar sig mest på under sin pendling hamnar köer, trafikstopp och förseningar högst upp. 21 procent, tätt följt av 20 procent som anger trängsel och på tredje plats kommer otrevliga medresenärer, 13 procent.


Fakta om undersökningen 

Undersökningen är genomförd som en webbenkät via CINT på uppdrag av WSP. Svaren samlades in under maj och juni i 2024. Totalt deltog ca 2900 personer i undersökningen, varav 1300 svarandes i Stockholmsregionen (Stockholms län).

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Skärholmens-Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: