Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

COVID-19-vaccine

Vaccination av 70-plussare har startat i Stockholm – på vissa vårdcentraler

Nu har vissa vårdcentraler i Stockholm även börjat vaccinera 70-plussare. Detta trots att det på 1177 Vårdguiden står att bokningen inte är öppen för de som är födda 1947-1951, det vill säga 70-plussarna.

– En god vän i min egen ålder tipsade mig om att det nu går att boka vaccineringstid på flera vårdcentraler i city, säger en 71-årig Hägerstensbo och fortsätter:

– Det är ju märkligt, nu när 1177.se påstår att det bara är gruppen 75 år och uppåt som är aktuell för covid-vaccinering. 

Axelsbergs vårdcentral meddelar att de som kan bli vaccinerade där är deras listade patienter “som är 75 år eller äldre”, alltså de som är födda “1946 eller tidigare”. 

LÄS ÄVEN: Därför finns många lediga vaccinationstider i Älvsjö

Men på Fridhemsplans vårdcentral sajt står det däremot att där kan yngre patienter än 75 år, de som kallas 70+, bli vaccinerade. Med andra ord ser det ut som att det är olika regler för olika vårdcentraler i regionen, vilket förvånar: 

– Jag tycker att det är fel, säger den 71-årige Hägerstensbon. Min vårdcentral i Stockholm kunde inte ge något svar på varför vissa i min åldersgrupp kan bli vaccinerade på en del ställen, men inte på andra.

Emma Lindh är tillförordnad verksamhetschef på privatägda Fridhemsplans vårdcentral AB. Hon förklarar att när de är klara med 75-plussarna som är listade hos dem börjar de med 70-plussarna. Just nu håller de på med båda grupperna.

– Om man som vi är tilldelad Pfizers vaccin och har doser över som håller i fyra dagar, och det inte fyller på i bokningen, då måste vi ta kontakt med krisledningen i regionen för att få ok att vi får börja kalla 70 plus. Och det har vi gjort. Vii följer regionens riktlinjer. Det är för att doser inte ska gå till spillo, säger Emma Lindh.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

 Fridhemsplans vårdcentrals egna listade patienter, samt helt olistade som inte gjort ett aktivt vårdval, kan vaccinera sig där.

– Vi har ringt patienter som är 75 år eller äldre enligt listor vi har. Nu släpper vi vissa tider via 1177. Den här veckan släppte vi 40-tal tider och inför nästa vecka har vi släppt cirka 100 tider.

Hur kan det variera mellan vårdcentraler i regionen?

Bättre stadsdel söker Region Stockholm för en kommentar.

Bild: Lisa Ferdinando

Publicerad 16:24, 7 april 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: