Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

COVID-19-vaccine

Vaccination av 70-plussare har startat i Stockholm – på vissa vårdcentraler

Nu har vissa vårdcentraler i Stockholm även börjat vaccinera 70-plussare. Detta trots att det på 1177 Vårdguiden står att bokningen inte är öppen för de som är födda 1947-1951, det vill säga 70-plussarna.

– En god vän i min egen ålder tipsade mig om att det nu går att boka vaccineringstid på flera vårdcentraler i city, säger en 71-årig Hägerstensbo och fortsätter:

– Det är ju märkligt, nu när 1177.se påstår att det bara är gruppen 75 år och uppåt som är aktuell för covid-vaccinering. 

Axelsbergs vårdcentral meddelar att de som kan bli vaccinerade där är deras listade patienter “som är 75 år eller äldre”, alltså de som är födda “1946 eller tidigare”. 

LÄS ÄVEN: Därför finns många lediga vaccinationstider i Älvsjö

Men på Fridhemsplans vårdcentral sajt står det däremot att där kan yngre patienter än 75 år, de som kallas 70+, bli vaccinerade. Med andra ord ser det ut som att det är olika regler för olika vårdcentraler i regionen, vilket förvånar: 

– Jag tycker att det är fel, säger den 71-årige Hägerstensbon. Min vårdcentral i Stockholm kunde inte ge något svar på varför vissa i min åldersgrupp kan bli vaccinerade på en del ställen, men inte på andra.

Emma Lindh är tillförordnad verksamhetschef på privatägda Fridhemsplans vårdcentral AB. Hon förklarar att när de är klara med 75-plussarna som är listade hos dem börjar de med 70-plussarna. Just nu håller de på med båda grupperna.

– Om man som vi är tilldelad Pfizers vaccin och har doser över som håller i fyra dagar, och det inte fyller på i bokningen, då måste vi ta kontakt med krisledningen i regionen för att få ok att vi får börja kalla 70 plus. Och det har vi gjort. Vii följer regionens riktlinjer. Det är för att doser inte ska gå till spillo, säger Emma Lindh.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

 Fridhemsplans vårdcentrals egna listade patienter, samt helt olistade som inte gjort ett aktivt vårdval, kan vaccinera sig där.

– Vi har ringt patienter som är 75 år eller äldre enligt listor vi har. Nu släpper vi vissa tider via 1177. Den här veckan släppte vi 40-tal tider och inför nästa vecka har vi släppt cirka 100 tider.

Hur kan det variera mellan vårdcentraler i regionen?

Bättre stadsdel söker Region Stockholm för en kommentar.

Bild: Lisa Ferdinando

Publicerad 16:24, 7 april 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Gröndalsrevyn 2022: Julskandal på flygterminal

    3 december kl.15:00 - 4 december kl.18:00
  2. Julmarknad Kristalltorget i Solberga

    4 december kl.11:30 - 15:00
  3. Jul på Kajen

    17 december kl.12:00 - 18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: