Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Allt färre ungdomar dricker alkohol – cannabis mer tillgängligt

Alkohol- och tobaksanvändningen minskar bland ungdomar men för narkotikaanvändningen syns ingen minskning.

Det visar elevundersökningen Stockholmsenkäten 2018, där elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet i Stockholms län, enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

13 procent av länets niondeklassare uppger att de dagligen eller ibland använder tobak.

– Sett över tid har andelen rökare minskat och årets resultat visar på ungefär samma rekordlåga nivåer som föregående mätning, säger Kaisa Snidare, länssamordnare för ANDT-frågor (alkohol, narkotika, dopning, tobak) vid Länsstyrelsen Stockholm.

Även gällande alkohol håller trenden i sig att länets ungdomar blir allt nyktrare.

Men för Narkotikaanvändningen är det inte samma positiva trend. Andelen unga som någon gång använt narkotika är betydligt högre i Stockholms län jämfört med riket som helhet.

Dessutom är tillgängligheten till narkotika hög i länet, visar Stockholmsenkäten 2018. Bland eleverna i årskurs 9 som inte har använt narkotika svarar var fjärde person att de har haft möjligheten att prova.

– Jag känner en uppriktig oro när det gäller relationen till narkotika bland länets unga. Dels att tillgängligheten är så hög, dels att färre inte tycker att det är en stor grej att använda narkotika. Allt syns inte i Stockholmsenkäten, men med informationen därifrån tillsammans med annan omvärldsbevakning ser vi att det sker en normförskjutning gällande narkotika, säger Kaisa Snidare.

Vad gäller brott som eleverna själva uppger att de har begått har också en minskning ägt rum. Jämfört med 2012 syns en minskning bland vissa av dessa brott. Brottstyperna som minskat mest är skadegörelse och klotter, och minskningen är störst bland killarna i årskurs 9, som också är den undersökta grupp som begår flest brott.

– Skolan och föräldrar har en stor betydelse för den här minskningen. När en ung person klarar kunskapsmålen i skolan betyder det mycket, inte bara för eleven och familjen utan också för samhället. Samhällets stora utmaning är att fånga upp elever som behöver extra stöd, ett framtida liv med kriminalitet som livsstil ska inte vara ett alternativ för någon, säger Michael Frejd, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen.

I enkäten har elever från 23 av länets 26 kommuner deltagit.

Fler resultat från Stockholmsenkäten 2018

-66 procent av killarna och 59 procent av tjejerna i årskurs 9 dricker inte alkohol. Bland gymnasieeleverna uppger en tredjedel att de inte dricker alkohol.

-Ungefär var tionde elev i årskurs 9 och nästan var tredje elev i år 2 på gymnasiet uppger att de storkonsumerar alkohol (konsumerar alkohol motsvarande 18 cl sprit eller en helflaska vin eller fyra stora flaskor stark cider/läsk eller fyra burkar starköl eller sex burkar folköl, minst en gång i månaden).

-I årskurs 9 har 11 procent av killarna och 7 procent av tjejerna någon gång använt narkotika. I gymnasiets år 2 är motsvarande siffror 27 respektive 22 procent.

-Cannabis är det särklass vanligaste narkotikapreparatet i de båda undersökta årskurserna.

-Det är vanligare att killar begår brott än tjejer. Och det är vanligare att killar i årskurs 9 begår brott än att killar i år 2 på gymnasiet gör det.

-I båda undersökta årskurserna skattar killar generellt en bättre psykisk hälsa än tjejer.

-Sett över tid tycks en allt större andel tjejer och killar i flera av länets kommuner uppleva psykisk ohälsa. I gymnasiet uppger 15 procent av killarna och 30 procent av tjejerna att de ofta känner att de inget duger till. År 2012 var motsvarande siffror 9 respektive 21 procent.

Publicerad 08:36, 14 september 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: