Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Narkotika allt vanligare bland skolelever i Stockholm

Allt fler elever i årskurs nio och gymnasieskolan använder narkotika. Nästan en tredjedel av pojkarna i årskurs två på gymnasiet någon gång använt narkotika, visar Stockholmsenkäten 2020.

I enkäten som presenterades på torsdagen framgår att unga i Stockholm har testat narkotika i högre utsträckning än i resten av landet. Av elever i riket uppger 16 procent av gymnasieeleverna att de har testat narkotika den senaste tiden, jämfört med 30 procent i Stockholm.

– Vi har en alldeles för tolerant syn på vad narkotika är. Det är en samhällstrend som vi tyvärr ser över hela världen, kommenterar Jan Jönsson (L), socialborgarråd, rapporterar SVT Nyheter.

LÄS MER: Stockholmsenkäten i Bättre stadsdel

Av pojkarna i mätningen uppger 17 procent att de någon gång har använt narkotika, jämfört med 12 procent 2018. Andelen flickor som någon gång har använt narkotika ligger på 12 procent. År 2018 var den siffran istället på 9 procent.

Av pojkarna på gymnasiet uppger 32 procent att de någon gång har använt narkotika, för två år sedan låg siffran på 30 procent. För flickor ligger andelen på 27 procent.

Cannabis är den vanligaste drogen bland eleverna. Av de elever i årskurs 9 som har använt narkotika uppger 94 procent att de testat cannabis. Av gymnasieeleverna uppger 98 procent att de testat cannabis.

För alkohol är det en annan trend. Andelen elever i årskurs 9 i Stockholms stad som uppger att de inte dricker alkohol har mer än fördubblats mellan 2002 och 2018. För elever i år 2 på gymnasiet har andelen nästan tredubblats under samma tidsperiod.

– I årets undersökning syns dock en tydlig vändning för elever i årskurs 9 och en stagnering för elever i år 2 på gymnasiet. 59 procent av eleverna i årskurs 9 svarade att de inte dricker alkohol, jämfört med 2018 då den siffran var 64 procent, står det i enkäten.

Andelen pojkar i årskurs 9 som helt avstår från alkohol är högre än andelen flickor (64 procent respektive 55 procent). En tredjedel (33 procent) av eleverna i år 2 på gymnasiet uppger i årets undersökning att de inte dricker alkohol, vilket har varit fallet sedan 2016.

– I likhet med pojkar i årskurs 9 är andelen pojkar i år 2 på gymnasiet som helt avstår från alkohol högre än andelen flickor i samma årskurs. Av pojkarna är det 35 procent som avstår helt, i jämförelse med flickorna där siffran istället ligger på 29 procent.

Tobakskonsumtionen har däremot ökat trots att andelen elever som uppger att de röker är oförändrad sedan den förra mätningen. Det är nämligen snus som ligger bakom ökningen och framför allt har det ökat bland flickor i år 2 på gymnasiet med tio procentenheter sedan den förra mätningen, från två procent till tolv.

Stockholmsenkäten är en undersökning som genomförs vartannat år där niondeklassare och gymnasieelever i årskurs två besvarar frågor om bland annat hälsa, livsstil och brottslighet.

Publicerad 11:03, 3 september 2020

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: