Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Hallå där Anna-Maria, du ligger bakom den populära Halloweenkartan i Älvsjö…

Publicerad 21:27, 20 oktober 2024

Älvsjöbon Anna-Maria Landström har skapat en årligt återkommande Halloweenkarta över området i Älvsjö där hon bor.


Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

– Innan Halloween skriver folk till mig eller anmäler sig via områdets Facebookgrupp. Sedan lägger jag in alla adresser i en karta via Google maps, säger Anna-Maria Landström som själv bor på Långsjövägen.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Kartan visar visar vägen till de grannar i området som välkomnar och gillar ”bus eller godis”. En idé med potential att kunna sprida sig till fler bostadsområden.

LÄS ÄVEN: Bilder: Full rulle på halloweendisco i Gröndal

– När firandet börjar kan alla som gillar “bus eller godis” själva ta fram kartan i mobilen och navigera sig fram till grannar som har förberett sig och välkomnar besök. Förra året var vi femtio hushåll som deltog och jag tror att det blir minst lika många i år.

Varifrån kom idén till en karta? 
– När jag flyttade till Älvsjö så upptäckte jag alla loppisar i området tack vare ”Loppiskartan” som har funnits i flera år. Det var den som inspirerade mig. Jag såg att folk skrev i sociala medier att de hade förberett sig, pyntat och köpt godis inför Halloween. Då fick jag idén att samordna informationen. 2022 var första gången och redan då var det många som slöt upp.

LÄS ÄVEN: Krönika: Är detta tecken på att halloween håller på att ersätta allhelgonahelgen?

Med cirka 10 dagar kvar till Halloween har redan två pumpor (platser för bus eller godis) dykt upp på kartan. Bild: Google maps

LÄS MER: Halloween Älvsjö 2024 31 oktober – Google maps

Vad har kartan fått för effekt? 
– Framför allt har det blivit enklare för alla som gillar Halloween att hitta varandra. Många efterfrågar kartan när det närmar sig. Det har blivit något positiv för grannskapet. En del anstränger sig verkligen och skapar fantastiska utsmyckningar, nu när de vet att folk hittar dit. Och de som är ute och ”spökar” tar sig kanske till nya kvarter när man ser att det finns folk där som välkomnar besökare.

Halloween började som en skördefest. Något som kan anas i traditionen att skapa ljuslyktor av pumpor.

Halloween
Firas enligt amerikansk tradition den 31 oktober, som i år är en torsdag. Traditionen har sina rötter i den irländska och anglosaxiska högtiden All hallow´s eve, som var en höstfest i slutet av skördetiden, då man tände eldar för att vägleda de döda och skrämma bort onda väsen.

Med irländska migranter kom firandet till USA på 1800-talet och där utvecklades på 1950-talet traditionen att gå runt i grannskapet och skrämmas under mottot ”trick or treat”, som på svenska blivit ”bus eller godis”. I Sverige gjorde Halloween sitt intåg under 1980-talet.
Källa: Nordiska museet

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: