Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nu startar planeringen av nya t-banan till Älvsjö

Publicerad 08:47, 2 november 2020

Idag startar samrådet för den nya t-banelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Fram till 6 december kan man tycka till om planerna.

– Synpunkterna är värdefulla för oss i vår planering. Det är den som bor i ett område som har lokalkännedomen, inte vi. Och vi behöver de här inspelen för se till att till exempel de nya stationerna hamnar på rätt ställe i stadsmiljön. Sen är det förstås annat som också påverkar, som berggrunden och hur spåren rent tekniskt kan dras, kommenterar Stefan Persson, avdelningschef planering på Region Stockholm på regionens hemsida.

När en ny t-banelinje ska byggas letar man flera möjliga sträckningar, var man kan placera stationer och vilken lösning som ger bäst nytta för resenärerna. Det är också nödvändigt att titta på hur berget ser ut och vilken miljöpåverkan projektet har under både byggtiden och när linjen är färdig.

En viktig del i utredningen är att samla in synpunkter och förslag från allmänheten, som är de som kommer att åka med den nya tunnelbanan.

LÄS ÄVEN: Landstinget vill snabba på bygget av t-banan till Älvsjö

Att få insyn i och möjlighet att påverka stora infrastrukturprojekt är en demokratisk rättighet och ett viktigt verktyg för regionen i arbetet med att förankra utbyggnaden av tunnelbanan hos de som påverkas mest.

Lokaliseringsområde för tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

Tidigare har man haft samråd för nya tunnelbanan till Nacka. Det hölls 2012. 

– Både då och i senare samråd har vi fått in en stor mängd intressanta synpunkter. Från början är det mest övergripande frågor och förslag om lokalisering som kommer in och ju närmare byggstart vi kommer, desto fler frågor och förslag handlar om omgivningspåverkan.

Läs mer om projektet på nyatunnelbanan.se/samrad-alvsjo

Regionen bjuder också in till öppet hus där man kan ställa sina frågor direkt till de som jobbar med projektet. På grund av Covid-19 kommer antalet besökare i lokalerna att begränsas, och lokalerna möbleras så att besökarna kan hålla avstånd.

De öppna husen är planerade sedan länge, men vi följer folkhälsomyndigehtens rekommendationer och kan komma att ställa in dem med kort varsel.

Öppet hus
9 november, klockan 17–20, Östberga Kulturhus, Östbergatorget 14, Älvsjö

10 november, klockan 17–20, Sverigefinska skolan i Stockholm, Fridhemsgatan 17, Kungsholmen

16 november, klockan 17-20, Lustikulla konferens, Liljeholmsvägen 18, Liljeholmen

Synpunkter kan mailas till registrator.fut@sl.se eller skickas med brev till Förvaltning för utbyggd tunnelbana, Box 225 50, 104 22 Stockholm. Märk kuvertet eller mailet med ”Samråd Älvsjö”. Skicka in dina synpunkter senast den 6 december 2020.

För frågor om samrådet eller projektet ring SL kundtjänst 08-600 10 00.

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: