Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Oppositionens försök att stoppa radhusen i Långbro park röstades ner av de rödgröna

Publicerad 13:00, 21 februari 2025

På torsdagen var det dags för årets andra möte med stadsdelsnämnden, och bland annat diskuterades ett byggprojekt i Långbro park.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Projektet innefattar en nybyggnation av 12 radhus och ett kafé i kvarteret Lågbron. I ett remissvar till stadsbyggnadskontoret skriver förvaltningen att den nuvarande detaljplanen riskerar försämra parkens karaktär. De vill se en justering av planförslaget där allmännyttan ges mer fokus, detta för att värna såväl områdets kulturhistoriska värde som parkbesökarnas upplevelse.

Förvaltningen vill även undvika att delar av parken upplevs som privata, och föreslår därför att de tilltänkta bostäderna placeras med ett ökat avstånd till parkens gräns.

LÄS ÄVEN: Därför gör Hägersten-Älvsjö tummen ner för nya radhus i Långbro park

Bland oppositionspartierna är inställningen till detaljplanen ännu mer negativ. Moderaterna yrkade igår på att hela förslaget ska avstyrkas.

– Vi hade kunnat tänka oss radhus, men inte i den här storleken. Förslaget som ligger, det är för stort och påträngande i den miljön. Vi yrkar på att detaljplanen ska avstyrkas helt och hållet, sade Johan Nilson (M).

Johan Nilsson (M)

Han fortsatte:
– Fastighetsägaren är en seriös aktör med ett genuint intresse i att utveckla området. Men det kan göras på en annan plats i närheten.

I ett eget förslag till beslut som Johan Nilsson och hans partikollegor har skrivit går att läsa: ”Generellt tycker vi att det är ett problem att det byggs för lite sådana bostäder och vi anser även att staden ska lägga in en högre växel för nya sådana områden runt om i vår stad”

Nilsson fortsätter: ”Även i vår stadsdel bör det finnas möjlighet till fler radhus och småhus. Däremot tycker vi inte att de ska byggas i eller i direkt anslutning till Långbro Park, som vi anser är färdigutvecklad”

Liberalerna är samstämmiga med detta. Robin Nilsen (L) anser att stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande saknar ett tydligt avstyrkande som förslag till beslut.

– Det behövs eftersom vi vet att stadsbyggnadskontoret ofta kör över stadsdelsförvaltningarna. Boende hör av sig till mig och är oroade över vilken styrka ett så försiktigt formulerat förslag till beslut har, säger Nilsen (L) i ett mejl inför mötet.

Robin Nilsen (L)

– Jag kommer också att sträcka ut en hand till de rödgröna på mötet och fråga om de inte kan tänka sig att gå ihop i ett gemensamt beslut om att avstyrka detaljplanen.

LÄS ÄVEN: Debatt: Skydda Långbro Park – det finns bättre alternativ för bostadsbyggande

Han är även kritisk till uppgifter om att byggherren och stadsbyggnadskontoret kan ha gjort upp om byggplanerna på förhand.

– Det underminerar samrådsprocessen och den lokala demokratin. Jag kommer ställa en fråga till förvaltningen på nämnden om hur de uppfattar uttalandet.

Men den rödgröna majoriteten gick på stadsdelsförvaltningens förslag, det vill säga inte avstyrka planen, utan istället lyder remissvaret:

”Förvaltningen påpekar att planen kommer att innebära en stor förändring för parken med sin kulturhistoriskt värdefulla miljö….Förvaltningen anser att det skulle gagna allmänintresset mest om hela fastigheten Lågbron planläggs för publikt ändamål. Alternativt bör en större del av fastigheten avsättas för publik verksamhet…Delen för bostäder bör minska och avståndet mellan de föreslagna bostäderna och parken öka, för att inte en del av parkmarken ska uppfattas som privat sfär.”

På fredagen, dagen efter mötet, skriver Johan Nilsson i ett mejl till Bättre stadsdel att det var en bra debatt och:
”För mig är det också viktigt att påpeka att vi uppskattar byggaktörens närvaro i parken, och allt positivt som Fredrik Eriksson bidragit med genom åren. Vi har följt debatten på sistone som vi tycker blivit för hård och personligt riktad mot Eriksson. Vi moderater vill gärna se fler radhus i närområdet, även om förslaget just mitt inne i Långbro Park inte känns bra utifrån omgivning och områdets karaktär”, skriver Johan Nilsson. 

På lördagen, i en kommentar på sociala medier skriver Carl Housten (S), ledamot i stadsdelsnämnden:

”Vi röstade alltså inte för byggplanerna, utan på återremiss med följande medskick: Den föreslagna byggnationen i Långbroparken skulle få negativa konsekvenser för parkens natur- och kulturhistoriska värden. Placeringen i parkens kärnområde gör att allmänhetens tillgång till och upplevelse av parken påverkas avsevärt. 

Vi ser flera utmaningar i att bygga bostäder i parkens centrala del på ett sätt som påverkar parken i så pass hög utsträckning som det nu aktuella förslaget. Området har idag ett uppskattat kafé som tagit vara på det trädgårdsmästeri som en gång fanns på platsen. Eventuella byggplaner behöver utgå från att kulturhistorien vårdas och att platsen även fortsätningsvis ska vara en publik mötesplats för allmänheten. Vi ser stora svårigheter i att utforma bostäder på ett sätt som inte inkräktar på allmänhetens intresse av parken.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: