Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Tantobastun vill hjälpa andra starta bastuföreningar

Föreningen som startat och driver Tantobastun i Hornstull vill nu hjälpa andra att starta bastuföreningar i andra stadsdelar.  

– Vi diskuterar att hjälpa till och starta flera bastuanläggningar runt om i stan, säger ordföranden i Tanto bastuförening, Mårten Niklasson.

Nyligen fick ännu ett medborgarförslag om en bastu nobben av lokalpolitikerna på inrådan av tjänstemännen vid förvaltningarna. Denna gång var det Älvsjö stadsdelsnämnd som sa nej till förslaget att bygga en bastu vid Långsjön.

– Förvaltningen föreslår att nämnden avslår medborgarförslaget då förvaltningen inte har förutsättningar varken för etablering eller drift av en allmän bastu, skriver förvaltningen.

Bättre stadsdel har rapporterat om ett antal medborgarförslag om att bygga bastu eller kallbadhus i Mälarhöjden, Vinterviken, Gröndal, Liljeholmen och nu senast Älvsjö.

Men alla får nobben utom ett – medborgarförslaget om en bastu i Tanto. Sedan den bastuflotten öppnade för ett par år sedan har den blivit en riktig succé. Både besöksmässigt och ekonomiskt.

Södermalms stadsdel betalade cirka 450 000 kronor allt som allt för bastun med installation av el, lås och larm. Därefter har föreningen tagit hand om driften, berättar Tanto bastuförenings ordförande, Mårten Niklasson.

– Under det senaste året hade föreningen intäkter på närmare 300 000 kronor uppdelat lika på inträdesavgift, årsavgift och gästbetalningar på 50 kronor per gång.

På utgiftssidan finns framförallt ved och städ som sammanlagt ligger på 100 000 – 150 000 kronor per år. Framöver kommer en större del av intäkterna gå till att rusta upp och förbättra bastun.

– Det är betydligt enklare att agera som förening nu än om stadsdelen skulle varit involverad i driften. I styrelsen arbetar vi med frågan hur vi ska hantera överskottet. Vi diskuterar allt från utbetalning till medlemmar, att satsa på en större anläggning till att hjälpa till och starta flera bastuanläggningar runt om i stan, säger Mårten Niklasson.

Medborgarförslaget på vedeldad bastu vid Långsjön kom från Älvsjöbon Malin Thorsen och hon föreslog att bastun skulle ligga vid Herrängens gård eller vid Långsjöbadet samt att den skulle likna och fungera som Tantobastun.

Men trots att det blev nej även denna gång tror Mårten Niklasson ändå att fler det kan bli fler bastuflottar framöver på initiativ från medborgare.

Hur ska andra agera för att få igenom sina bastuförslag. Vilka är dina bästa råd?
– Förbered och räta ut stadsdelsförvaltningens frågetecken. Förvaltningen har antagligen befintliga planer, om en kommer med ett färdigt koncept blir det enklare att fatta ett beslut. Jag vet inte varför Södermalm prioriterade bastun, men jag gissar på att stråket längs Årstaviken var stökigt och behövde ett lyft. Det stora frågetecknet är finansieringen  av en bastuflotte. Kan en lösa den frågan ser jag inget hinder för att driva bastun enligt vår modell, säger Mårten.

Text: Olger Proko
Bild: Tina Vincent

Publicerad 14:33, 24 oktober 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Svenska kyrkan Hägersten: Kammarmusikhelg 21–23 januari

    21 januari kl.19:00 - 23 januari kl.20:00
  2. Guldbaggehelg på Bio Aspen

    22 januari kl.12:00 - 23 januari kl.22:00
  3. Ateljé SKHLM: Black Sun, White Mountains

    22 januari kl.14:00 - 19 februari kl.18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: