Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Bastu och man som badar i isvak

Förslag: Vi jobbar för en inkluderande bastuflotte vid Liljeholmskajen

MEDBORGARFÖRSLAG. Den senaste tidens enorma utveckling av området kring Liljeholmskajen visar att det inte bara är ett mycket attraktivt bostadsområde utan också en mycket populär bad- och solplats under varma sommardagar, men nu också plats för vinterbadare. Antalet besökare tror vi ökar och utifrån vikten av att bejaka den utvecklingen har vi boende i området ett förslag som kan göra Liljeholmskajen till en attraktiv badplats även under de kalla månaderna på året – en bastuflotte.

Vi har uppmärksammat ett stort intresse bland de boende på kajen att aktivt driva en förening som kan säkerställa driften av en bastuflotte. En bastu som tas om hand och välkomnar alla.

LÄS ÄVEN: Nämnden nobbar bastun – men nu går föreningen vidare

På andra sidan Årstaviken har Tanto bastuförening fått hjälp med att bygga en bastu av stadsdelen och därför vänder vi oss nu till er. Vi skulle önska hjälp med att bygga en bastuflotte även till vår kaj. Många människor i området Liljeholmskajen badar numera året runt och därför vore det trevligt med en bastu för att kunna värma sig eller bara ta en timmes bastubad oavsett årstid. Bastu underlättar och gör kallbad mer tillgängligt för fler i
området.

I ett så pass stort område som även ligger vid vatten finns det för lite naturliga ytor att samlas kring och få bedriva hälsoaktiviteter kring. Vi ser det som en social fördel att komma sina grannar och områdeskamrater närmare, både unga och gamla. För en mer social, inkluderande och levande stadsdel. Nu är det dessutom rätt i tid att anlägga en bastuflotte då nya badbryggor på Liljeholmskajen har byggts, och badet blir allmänt och tillgängligt för fler.

Vi tänker oss en låst bastu, med öppna tider för allmänheten och för medlemmar. Tanken är att det är medlemmar som sköter driften. En bastu anpassad för 10 -15 personer med 2-3 stegar för bad och bänkar för vila. Uppvärmd på el för miljöns skull och bättre ur brandsäkerhetssynpunkt. Detta med tanke på tidigare invändningar mot vedeldade
alternativ. Det finns billiga varianter färdiga att beställa och anlägga och på så sätt kommer man också ner i pris.

LÄS ÄVEN: Debatt: 6 argument för en bastu vid Örnberget

Driften tänker vi kan skötas av LBF (Liljeholmskajens bastuförening). Föreningen är redan bildad, och intresset är stort.

Plats: Marievik eller Liljeholmskajen. På en brygga mellan de två badbryggorna som redan finns, alternativt i änden på en av dessa bryggor.

Vi vill självklart skapa en miljö som är inkluderande, social och engagerande. Med tydlig information om vad som gäller för tillgång till bastun med ambitionen att den ska kunna vara öppen för alla människor som med respekt vill vistas i den miljön. Med en seriös förening som sköter driften. Vi tror också att det här inte blir en alltför dyr satsning för stadsdelen utan snarare en rätt billig investering som ger medborgarna mer för pengarna, en kul, hälsosam satsning som sammansvetsar ett grannskap och fler. En modern stadsdel bejakar kreativa initiativ för sociala ytor som vi menar detta är.

Hjälp oss sätta Liljeholmskajen på kartan, skapa en mer levande stadsdel året runt. Med stöd av ovanstående yrkar vi att stadsdelen undersöker möjligheten att anlägga en bastuflotte vid Marievik/Liljeholmskajen att stadsdelen tar fram en plan för hur en anläggning av bastuflotte kan genomföras

Styrelsen, LBF (Liljeholmskajens Bastuförening) Ola Jonsson med flera
Bild: Tina Vincent

Medborgarförslaget har lämnats in till Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd

Svar från Hägersten- Älvsjös stadsdelsnämnd: Hej Ola och tack för ditt medborgarförslag. Efter att ha läst igenom förslaget görs bedömningen att det inte kommer att tas vidare till nämnden. Orsaken är att nämnden nyligen har beslutat i ett liknande ärende, kring ett medborgarförslag om en bastuflotte vid Örnberget hanterades.

LÄS ÄVEN: Förvaltningen sågar förslag med bastu vid Örnberget

Enligt stadsdelsnämndens rutiner för medborgarförslag tas förslag som nyligen fått avslag inte upp till nämnden igen. Jag vill också nämna som motivering att stadsdelsförvaltningens uppdrag är drift och
underhåll av stadsdelsområdets parker och naturområden. I det ingår inte bastubad,
vilket gör att vi inte kan motivera den kostnad det skulle innebära.

Linda Palo, avdelningschef, Hägersten Älvsjö stadsdelsförvaltning

Publicerad 16:11, 21 april 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: