
Stadsdelen säger nej till bastu – igen
vintervikenYtterligare ett medborgarförslag hjälpte inte. Stadsdelsförvaltningen säger återigen nej till att öppna en allmän bastu i stadsdelen.
Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning ser i allmänhet positivt på medborgarförslaget att ha en bastuflotte vid Mälaren. Förvaltningen tror att en bastu skulle kunna tillföra ökade kvalitéer till stadsdelsområdet året om. Däremot kan förvaltningen enbart anlägga en bastu vid en redan officiell badplats som förvaltningen ansvarar över och sköter om.
I medborgarförslaget menar förslagsställaren Anna Ivermark att det finns flera platser runt Vinterviken där en bastuflotte skulle kunna ligga.
– Sedan kan en förening skapas med intresserade som vill driva själva föreningen. Att stadsdelen står för bastukostnaden, men att sedan en ideell förening driver den. Det är föreningen som utarbetar stadgar och skapar en hållbar organisation för bastuflotten, skriver Anna Ivemark.
Själva Vinterviken inte är ett officiellt bad och inte en möjlig plats för en bastu, skriver förvaltningen.
Detta är inte det första medborgarförslaget om varmbadhus eller bastu i stadsdelen. De senaste åren har fyra-fem förslag kommit in. Intresset är stort men ven varje gång har förvaltningen sagt nej.
Förvaltningen skriver:
– Om förvaltningen ska finansiera och äga bastun är det viktigt att kunna garantera att platsen är lämplig för bad enligt EU-standard samt är tillgänglig för alla enligt stadens riktlinjer. Det innebär bland annat att förvaltningen genom återkommande tillsynsavgifter, regelbundna provtagningar, besiktningar och analyser av provsvar, årlig rensning av strandbotten samt drift och underhåll av badplatsen säkerställer att vattnet och badplatsen är av god kvalité, samt att badplatsen är tillgänglighetsanpassad och har en tillgänglighetsanpassad badbrygga.
Den fasta kostnaden omfattar främst det arbete som miljöförvaltningen behöver göra för att bedöma om platsen passar som allmän badplats. Denna utredning tar två år att göra. Den kostnaden beräknas till omkring 100 000 kronor per år. Utöver tillkommer kostnaderna för att projektera och bygga själva badplatsen samt bygglovsansökan. Man uppskattar kostnaden till cirka 350 000 kronor.
Vid anläggandet av en bastuflotte uppgår kostnaden för själva bastun till omkring 400 000 kronor. Därutöver tillkommer kostnader för bland annat förarbete, vedbod, brand- och inbrottslarm. Den totala kostnaden beräknas uppgå till minst 500 000 kr.
Stadsdelsförvaltningen har inte de resurser som krävs inom årets budget och ser därför ingen möjlighet att anlägga en bastu.
Tidigare medborgarförslag om bastu eller kallbadhus i Hägersten-Liljeholmen
Jag gillar gemenskapen som finns i en offentlig bastu
Bygg en sjöbastu i Ekensberg
Här kan ett kallbadhus ligga
ENKÄT: Vill du ha ett kallbadhus eller bastu i stadsdelen?
Hennes medborgarförslag blev vedeldad bastu – på rekordtid (Tanto)
Text: Erica Gilbertson
Läs mer:
Mest lästa:
- Nya skybaren på kajen öppnar snart – söker serveringstillstånd
- Första lägenheterna i Västertorp ombildade
- Hudterapeut startar eget i Fruängen: Fotvård populärt
- Debatt: S: Oroande att mötesplatser för unga ska stänga
- Debatt: Låt hägg och syren vara kvar när cykelbanan breddas i Gröndal
- Byggstart i Bredäng: 200 lägenheter i höga hus vid Sätraskogen
Följare 19,5k