Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Bostadsminister Bolund: Så kan bostäder bli billigare

Mitt under coronapandemin kom en förfrågan till Bättre stadsdel om vi ville intervjua bostadsminister Per Bolund (MP) som bor i Älvsjö.

– Per Bolund firar ett år på sin post som språkrör för Miljöpartiet. Tänker att det finns en del lokala goa vinklar här. Till exempel kan han prata om grön återhämtning när den akuta krisen är avvärjd och vi ska investera oss in i framtiden, stod det i mejlet från regeringskansliet.

Såklart att Bättre stadsel vill intervjua en minister. Både Bättre stadsdels redaktionsråd och flera läsare kom in med ett antal relevanta frågor som vi skickade vidare till Per.

Varför gillar du att bo i Älvsjö? 
– Jag gillar att bo i Älvsjö för att är en stadsdel med många fördelar. Det ligger både stadsnära och nära grönområden.

Poängen med grönområden – hur behåller man det gröna i byggtider? 
– Grönska betyder jättemycket för oss människor både för vårt välmående och vår hälsa. Jag brukar skämta om att jag är den första biologen på Finansdepartementet men förhoppningsvis inte den sista och jag lyfter gärna betydelsen av vi människor är beroende av ekosystemtjänsterna som naturen ger oss. Vi måste också behålla det gröna i byggtider för att nå våra miljömål och klimatpolitiska mål och här måste politiken vara vägledande. Vi fortsätter med insatser i den riktningen och nu införs ett stöd för gröna och trygga samhällen, för att fler gröna åtgärder ska göras i våra städer och samhällen.

LÄS ÄVEN: Nya regeringen: Älvsjöbon och cykelpendlaren Per Bolund ny bostadsminister

Har vi bostadsbrist idag – i så fall var, vem drabbas, vilka åtgärder nu och sen och går den att bygga bort? 
– Vi har absolut en bostadsbrist och det drabbar varje enskild människa som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.  Det påverkar människor som inte kan leva ett liv utifrån sina livsvillkor. För mig är det viktigt att människor ska kunna skaffa en bostad och bo tryggt. Det kan handla om en ung person som inte kan flytta till sitt drömjobb eller en barnfamilj som inte kan flytta till en större bostad. Från regeringen arbetar vi för ett långsiktigt hållbart bostadsbyggande i hela landet och vi har en mer aktiv bostadspolitik än på länge. Bostadsbyggandet har ökat tack vare vår politik men vi behöver fortsätta jobba framåt.

Marknadshyror – ja eller nej?
– Mitt svar är nej till marknadshyror i det befintliga hyresbeståndet. Däremot har regeringen tillsatt en utredning som ska ta fram en modell för fri hyressättning i nyproduktion av hyresrätter, som en del av januariavtalet som regeringen har kommit överens om tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Det var en förutsättning för att vi skulle få igenom att behålla och förbättra investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder, som hittills har bidraget till 35 000 nya bostäder med rimliga hyror. Bostäder som annars inte hade byggts.

Varför måste det byggas så dyrt? Bygg student- och ungdomslyor som är små, billiga och enkla, ritade, konstruerade och byggda av studenter på YH-utbildningar (eller gesäller/lärlingar) som examensprov. Win-win. Varför är det så svårt att bygga ett helt vanligt flerbostadshus till lägre kostnad?

– Bra frågor! Allt som byggs nytt idag är kostsamt och det beror på massa orsaker. Från politikens sida jobbar vi till exempel med att se hur regelverk och hur industriellt träbyggnad kan öka för att sänka byggkostnader. Vi har sett en del innovativa projekt på senare år där fler kan dela en bostad eller där det ska ges möjlighet att inreda och fixa själva. Jag tycker själv det är en spännande utveckling. Vi har också jobbat hårt för att införa ett investeringsstöd för fler hyresrätter med lägre hyror och vi satsar årligen 3 miljarder kronor på detta. Sen vill jag slå ett slag för byggemenskaper som är en boendeform där människor själva går ihop för att planera och bygga sitt eget hus. Numera kan man också söka ett startbidrag för att kunna förverkliga sitt projekt.

LÄS ÄVEN: Älvsjöbon Per Bolund nytt språkrör i Miljöpartiet

När skall ni börja bygga bostäder med rimlig hyra så att människor får någonstans att bo? Vi behöver inte parkett i hela lägenheten, diskmaskiner etcetera som “höjer standarden”. Vi, alla, behöver någonstans att bo.
– Det är självklart jätteviktiga frågor. Jag tycker att bostad är en mänsklig rättighet och där måste vi från politiken arbeta för att fler ska kunna bo utifrån sina ekonomiska förutsättningar. Vi har ju ett stöd till byggande av hyresrätter och studentbostäder med lägre hyra, där var åttonde lägenhet nu ska förmedlas till den som är ung eller är i behov av en särskild insats. Sen behöver vi en diskussion kring renoveringar av befintliga bostäder och hur vi på bästa sätt ser till att hyresgäster ska kunna bo kvar.

När ska utförsäljningen sluta av allmännyttans hyresrätter med rimliga månadsavgifter? Det blir ju dyrare för samhället att betala bostadsbidrag för hyror i nybyggnation för folk som har låga inkomster.
– För det första vill jag säga att jag förstår att det är en viktig fråga för många. Det är väldigt viktigt att det ska finnas möjligheter för alla att få ett bra boende och allmännyttans syfte är av yttersta vikt. Kommunerna har allmännyttiga bostadsbolag och dessa företag har till uppgift att långsiktigt utveckla sina bostadsbestånd. Ibland så säljer allmännyttan bostäder till andra bostadsföretag och då fortsätter det vara hyresrätter. Så kallade utförsäljningar eller ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt sker utifrån politiska direktiv från kommunerna, och det är inget som staten bestämmer över. Däremot arbetar regeringen med att stärka hyresgästernas ställning på bostadsmarknaden.

Ni släpper Bolunds information precis i början om “ett grönt stöd ska införas” – vad är det för stöd?
– Frågan om hur stödet ska utformas i praktiken (stödberättigade, stödnivå, ansökningsförfarande, prövning m.m.) bereds för närvarande inom Regeringskansliet, med sikte på att ett förslag ska presenteras senast under hösten. Denna satsning är en fristående fortsättning på det tidigare stödet Gröna städer som hade högt söktryck. Boverket bedömer att det fortfarande finns ett stort intresse för stödet i kommunerna de närmsta åren. Stöd kommer även lämnas till åtgärder för att stärka den sociala hållbarheten och öka tryggheten i städer och samhällen.

Bör EU:s subsidiaritetsprincip gälla för bostadsfrågor?
– Inom ramen för den Europeiska Unionen bedrivs en oberoende bostadspolitik. Det betyder att varje land själv bestämmer om vilka hur den politiken ska bedrivas. Bostadsmarknader och bostadspolitik ser väldigt olika ut från land till land, det är en av anledningarna till att det inte gäller. Med det sagt påverkas den svenska bostadspolitiken hela tiden av regler, direktiv, ramverk och massor av beslut som fattas på EU-nivå, något som vi som land bara måste förhålla oss till.

Hur är en bra granne? 
– Ja, det kan man fråga sig! Jag tycker att en bra granne är den som bidrar till ett grannskap där de som bor trivs och kan hjälpa varandra.

Text: Olger Proko
Bild: Claes Grundsten

Publicerad 21:22, 13 maj 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: