Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Engagerade grannar ger starthjälp till nyanlända i Hägersten

I nya boendet i Mellanbergsparken har fem engagerade grannar dragit i gång Starthjälpen – hjälp nyanlända i Hägersten. Nu har samtliga hushåll i boendet fått var sin startvän från Hägerstensområdet som hjälper de nyanlända, mest kvotflyktingar, att komma in i samhället.

– Vår målsättning med Starthjälpen handlar mer om integrationen än om basala behov. Vi försöker matcha ihop Hägerstensfamiljer med de nyanlända och gensvaret har varit mycket bra. Nu har vi till och med en liten kö till att bli startvän, säger Tiia Ojala, som tillsammans med Ann Lindqvist Alinder, Åsa Lindholm, Maria Dahlberg och Lotta Saxe – alla Hägerstensbor –  ligger bakom Starthjälpen.

Rikard Björk och Sanne Skjervik

På onsdagskvällen när Bättre stadsdel är på väg att lämna boendet i Mellanbergsparken där vi intervjuat både nyanlända och gruppen bakom integrationsprojektet, svänger Rikard Björk och Sanne Skjervik – nyinflyttade Bredängsbor – in på parkeringen framför boendet. Deras lilla dotter sover i barnstolen i bilen och där finns även en isärplockad våningssäng som de snart packar ur bilen. Rikard och Sanne är två av de 30-talet startvänner som nu håller kontakten med sina nyanlända grannar.

Rickard ringer “sin” familj på boendet, en ensamstående trebarnsmamma från Sudan som kommer ner och börjar hjälpa till att bära upp sängen. 

De byter några ord med varandra och innan de skiljs igen. 

Ann och Tiia berättar hur det gick till när de drog igång Starthjälpen. Det var i slutet av förra året när det började flytta in nyanlända i lägenheterna som de fem på olika håll och olika sätt började engagera sig i boendet.

– Vi fann varandra ganska snart. Alla vi fem har ett grundengagemang i botten och när det började snackas om boendet i de olika Facebookgrupperna bestämde vi att vi skulle träffas på boendet för att se vad vi kunde göra.

LÄS ÄVEN: Nyanlända får boende i Midsommarkransen

Tiia och Maria hade båda sett hur nyinflyttade barn sprang ute i snön endast iförda flip flop skor på fötterna, någon annan läste i en lokal Facebookgrupp att de boende behövde kläder, möbler och husgeråd till sina nya bostäder.

– Av kommunen får de bara det mest basic. Det finns inga sängar i rummen, endast tunna madrasser på golvet och de har få husgeråd, till exempel saknas stora kastruller.

– Men nu fylls det på i lägenheterna hela tiden. Vi märker väldigt tydligt att Hägersten är ett område där folk engagerar sig och har resurser. Så det har gått fort, säger Tiia Ojala.

Några av de nyanlända tillsammans med gruppen bakom Starthjälpen

Grundtanken med Starthjälpen är att få de nyanlända att känna sig välkomna i sitt nya hemland. 

– Vi ser de nyanlända som kompetenta medmänniskor som behöver guidning i en främmande situation. Vi är inte en välgörenhetsorganisation, vi är Starthjälpare och startvänner.

Det var i november förra året som de första flyttade in i genomgångsboendet och nu har drygt ett 30-tal av de 54 små lägenheterna fyllts med familjer. De flesta är kvotflyktingar från olika länder i Afrika, några från Syrien och någon från centralasien som Kazakstan.

För de allra flesta är detta första anhalten efter att de lämnat sitt land.

Furahini Sakwani (till vänster i bild) flydde från krig i Kongo till Uganda för fyra år sedan. Hon berättar att både hennes föräldrar och hennes man dödades i kriget.

Sedan dess har hon och hennes barn bott i ett flyktingläger i Uganda som FN:s flyktingorgan UNHCR driver. För ett år sedan fick hon besked att hon skulle flyttas till Sverige och nu november kom de till boendet i Mellanbergsparken.

Hon är själv 24 år och hennes barn är nio, sex, fyra och ett år gamla. Av Starthjälpen har hon fått hjälp med en tv och säng samt lite utrustning till köket. 

– Min dröm är att mina barn ska få gå i skola och utbilda sig här. Det andra jag hoppas på är att det nu blir lugn och ro för vår familj.

Starthjälpen har även startat en insamling i sin Facebookgrupp. Pengarna går till bland annat munskydd, handsprit, samt transport av tunga möbler.

– Många har tunga möbler de vill skänka men ofta har man svårt att fixa transport. Det löser vi nu med transporthjälp.

Startvännerna blir på ett sätt faddrar för familjerna och kan på olika sätt hjälpa till med integrationen. Det kan handla om att vara en länk mellan till exmpel förskolan och familjerna eller svara på frågor om hur olika vardagssaker fungerar i samhället.

– Det är ju vi medborgare och grannar som behöver fixa integrationen, inte myndigheterna. Om vi inte öppnar upp och samtalar med de nyanlända så sker ingen integration.

– I det allt mer polariserade samhällsklimatet är det viktigt att vi som inte står för främlingsfientlighet visar det och istället visar vikten av integration, säger Lotta Saxe.

Gruppen bakom Starthjälpen har skrivit ner några punkter i sin Facebookgrupp, punkter som de vill att en startvän ska hålla med om:

– Att alla våra nya grannar ska känna sig välkomna
– Alla människors lika värde och behandla alla med respekt
– Hjälpa ”min” familj att finna sig tillrätta i sitt nya land
– De nyanlända är kompetenta medmänniskor som behöver guidning i en för dem helt ny och främmande situation
– Ser värdet i att få lära känna nya människor och lära mig av och om en annan kultur
– I första hand lära familjen att lösa saker själva och bara om det är absolut nödvändigt lösa saker åt dem

Text: Mats Falck
Bild: Alex Farnsworth

Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev här

Publicerad 14:25, 29 januari 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: