
“Thank you, government of Sweden”
västertorpNu börjar boendet för nyanlända på Västertorpsvägen i Västertorp bli klart. De första, 45 kvinnor från Eritrea, har redan flyttat in i de nya lägenheterna.
Att det råder bostadskris i Stockholm är det ingen tvekan om. Här, precis som i andra delar av stan, pågår det just nu enorma satsningar.
Som enda lokaltidning i stadsdelen, fick Bättre Stadsdel chansen att hälsa på några av de som flyttade in i de nybyggda fastigheterna under maj månad. Dessa tillfälliga lägenheter finns på Västertorpsvägen 89, i kvarteret Bjällerkransen i Västertorp, intill tunnelbanan.
Andra veckan i juli blir ytterligare 94 enrumslägenheter tillgängliga i boendet och under oktober står ytterligare 23 lägenheter klara. Alla lägenheter är tillfälliga boenden och finns tillhanda under max två år.
Det är Stockholmshem bygger totalt 276 lägenheter i Västertorp för SHIS Bostäder. Lägenheter som ingår i ett projekt om 2300 lägenheter av Stockholms stad, som är största hyresvärd inom sociala bostäder.
Enligt Mercedes Velarde-Alvarez, platsansvarig hyresvärd för SHIS Bostäder, ryms hyreskostnaden inom etableringsersättningen som utgår och utbetalas av Försäkringskassan. Kostnaden ligger på 5261 kronor per månad för den 27 kvadratmeter stora lägenheten.
Alla lägenheterna är identiska – öppet kök med ElektroHelios vitvaror mot ett större rum. Det finns även garderob, säkerhetsdörr, och kaklat badrum/dusch. Men varje lägenhet kommer ett start kit som innehåller en kastrull, toapapper och en madrass.
– Allt är nytt, säger Mercedes. Säng och möbler måste man skaffa själv.
En del menar att de nyanlända går före i den redan långa bostadskön?
– Det finns en lag från mars i år som innebär att alla kommuner ska ta emot ett visst antal nyanlända, det vill säga personer med uppehållstillstånd. Stockholm ska ta emot närmare 3000 personer i år och staden arbetar för högtryck med olika lösningar. SHIS, som är stadens bostadssociala resurs beslutat att deras lägenhetsbestånd till en del ska gå till målgruppen. Lägenheten är en så kallad genomgångslägenhet och är deras under två år, säger Mercedes Velarde-Alvarez.
Bättre Stadsdel fick en pratstund med några av de ny inflyttade. Dock ville ingen vara med på bild.
De flesta är ensamkommande kvinnor från Eritrea. Vissa av dem har småbarn. Alla studerar svenska på SFI i Liljeholmen och några är aktivt jobbsökande. Västertorp centrum är inte särskilt bekant. De flesta handlar mat på Lidl i Liljeholmen eller i Västberga.
Alla är givetvis glada över att få ett eget boende. Dock vill de gärna ha något större så småningom. Att ha kök, mat- och sovplats i ett och samma rum känns för trångt.
– Det är helt okej att bo så har under två år. Men inte livet ut, säger Sulwana från Aleppo.
– Det är bekvämt, säger Fiori från Eritrea. Thank you, government of Sweden. God bless Sweden, country and people.
Text och foto: Alex Farnsworth
Från Amnestys årsrapport om Eritrea (februari 2016):
“Tusentals människor fortsatte att lämna landet för att fly från den allmänna värnplikten på obestämd tid, ett riksomfattande system som i praktiken innebär tvångsarbete. Under sommaren utgjorde eritreaner – efter syrier och afghaner – den tredje största flyktinggruppen som flydde över Medelhavet, och en majoritet av dem som miste livet under resan.
Någon rättssäkerhet fanns fortfarande inte, politisk opposition var alltjämt förbjuden och oberoende medier samt oberoende universitet var fortsatt förbjudna att verka. Restriktioner gällande religionsfrihet och rörelsefrihet kvarstod. Godtyckligt frihetsberövande utan åtal eller rättegång var alltjämt normen för tusentals samvetsfångar.”
Läs mer:
Mest lästa:
- Ungdomsgäng med golfklubba störde resenärer vid Örnsbergs t-bana
- Biblioteken öppnar igen – detta gäller
- Frälsningsarmén öppnar nytt härbärge för EU-migranter i Liljeholmen
- Förslag: Låt foodtrucks ansluta till elnätet
- Vittne hjälpte polisen fånga misstänkta hälare i Liljeholmen
- Insändare: Kajen blir väl snart renskrubbad med tandborste
Följare 19,5k