Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Thank you, government of Sweden”

Nu börjar boendet för nyanlända på Västertorpsvägen i Västertorp bli klart. De första, 45 kvinnor från Eritrea, har redan flyttat in i de nya lägenheterna. 

Att det råder bostadskris i Stockholm är det ingen tvekan om. Här, precis som i andra delar av stan, pågår det just nu enorma satsningar. 

Som enda lokaltidning i stadsdelen, fick Bättre Stadsdel chansen att hälsa på några av de som flyttade in i de nybyggda fastigheterna under maj månad. Dessa tillfälliga lägenheter finns på Västertorpsvägen 89, i kvarteret Bjällerkransen i Västertorp, intill tunnelbanan.

SHIS Bostäder (5 of 6)

Andra veckan i juli blir ytterligare 94 enrumslägenheter tillgängliga i boendet och under oktober står ytterligare 23 lägenheter klara. Alla lägenheter är tillfälliga boenden och finns tillhanda under max två år. 

Det är Stockholmshem bygger totalt 276 lägenheter i Västertorp för SHIS Bostäder. Lägenheter som ingår i ett projekt om 2300 lägenheter av Stockholms stad, som är största hyresvärd inom sociala bostäder.

SHIS Bostäder (4 of 6)

Enligt Mercedes Velarde-Alvarez, platsansvarig hyresvärd för SHIS Bostäder, ryms hyreskostnaden inom etableringsersättningen som utgår och utbetalas av Försäkringskassan. Kostnaden ligger på 5261 kronor per månad för den 27 kvadratmeter stora lägenheten. 

SHIS Bostäder (1 of 6)

Alla lägenheterna är identiska – öppet kök med ElektroHelios vitvaror mot ett större rum. Det finns även garderob, säkerhetsdörr, och kaklat badrum/dusch. Men varje lägenhet kommer ett start kit som innehåller en kastrull, toapapper och en madrass.

– Allt är nytt, säger Mercedes. Säng och möbler måste man skaffa själv.

En del menar att de nyanlända går före i den redan långa bostadskön?
– Det finns en lag från mars i år som innebär att alla kommuner ska ta emot ett visst antal nyanlända, det vill säga personer med uppehållstillstånd. Stockholm ska ta emot närmare 3000 personer i år och staden arbetar för högtryck med olika lösningar. SHIS, som är stadens bostadssociala resurs beslutat att deras lägenhetsbestånd till en del ska gå till målgruppen. Lägenheten är en så kallad genomgångslägenhet och är deras under två år, säger Mercedes Velarde-Alvarez.

SHIS Bostäder (2 of 6)

Bättre Stadsdel fick en pratstund med några av de ny inflyttade. Dock ville ingen vara med på bild.

De flesta är ensamkommande kvinnor från Eritrea. Vissa av dem har småbarn. Alla studerar svenska på SFI i Liljeholmen och några är aktivt jobbsökande. Västertorp centrum är inte särskilt bekant. De flesta handlar mat på Lidl i Liljeholmen eller i Västberga.

Alla är givetvis glada över att få ett eget boende. Dock vill de gärna ha något större så småningom. Att ha kök, mat- och sovplats i ett och samma rum känns för trångt.

– Det är helt okej att bo så har under två år. Men inte livet ut, säger Sulwana från Aleppo.

– Det är bekvämt, säger Fiori från Eritrea. Thank you, government of Sweden. God bless Sweden, country and people.

Text och foto: Alex Farnsworth

Från Amnestys årsrapport om Eritrea (februari 2016):
“Tusentals människor fortsatte att lämna landet för att fly från den allmänna värnplikten på obestämd tid, ett riksomfattande system som i praktiken innebär tvångsarbete. Under sommaren utgjorde eritreaner – efter syrier och afghaner – den tredje största flyktinggruppen som flydde över Medelhavet, och en majoritet av dem som miste livet under resan.

Någon rättssäkerhet fanns fortfarande inte, politisk opposition var alltjämt förbjuden och oberoende medier samt oberoende universitet var fortsatt förbjudna att verka. Restriktioner gällande religionsfrihet och rörelsefrihet kvarstod. Godtyckligt frihetsberövande utan åtal eller rättegång var alltjämt normen för tusentals samvetsfångar.”

Publicerad 11:14, 1 juli 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: