Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna och man lagar mat

REPORTAGE. Nya kollektivhuset på Hägerstensåsen populärt: Så fungerar det

Publicerad 11:05, 18 oktober 2024

Ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart boende. Det är föreningen Kombos vision. 2019 lyckades medlemmarna, efter många års arbete, få Familjebostäder att bygga ett kollektivhus på Hägerstensåsen. Men hur gick det sedan? Bättre stadsdel har varit på besök.

LÄS ÄVEN: Nu byggs Hägerstens tredje kollektivhus

– Erfarenheter från andra kollektivhus visar att en tredjedel av de boende flyttar vidare under första året. Här är det möjligen något fler som har stannat, säger Ingrid Schmidt, som var ordförande i föreningen under de första åren.

Pappa Henrik med Elmond och Elvin är några av hyresgästerna som trivs i kollektivhuset KOMBO.

Hyrorna har höjts sedan inflyttningen. Ändå står flera hundra medlemmar i kö för en chans att få flytta in. Om det nu skulle bli ledigt i en av de 33 lägenheterna. Just nu är det fullt.

– Vii har drygt trehundra intresserade medlemmar. Det kollektiva boendet har ju framtiden för sig. Hållbarhet och klimat är viktigt för alla och måste prägla hur vi bygger och bor framöver, säger Ingrid Schmidt.

Vi slår oss ner i kollektivhusets matsal, med utsikt över uteplatsen, intill Inteckningsvägen. I köket är ett av husets matlag i färd med att förbereda kvällens middag. 

– Två gånger i veckan serveras middag i vår gemensamma matsal. Även medlemmar som inte bor i huset, men ingår i våra matlag, kan komma och äta då, förklarar Ingrid Schmidt.

Två gånger i veckan lagar något av matlagen middag åt cirka fyrtio personer i kollektivhusets storkök.

Ingrid Schmidt är noga med att poängtera att dagens kollektivhus är något helt annat än de kollektiv som växte fram under 1960- och 70-talen. 

– Här har alla egen lägenhet. Det som är obligatoriskt är att vi lagar mat och städar. Men jag tror inte det upplevs som så krävande, jämfört med vad man får tillbaka. Vi har grupper som träffas utifrån intresse också, inredning och kommunikation till exempel, berättar Ingrid. 

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

En av dem som sätter stort värde på gemenskapen i huset är Tommy Hurtig. Han flyttade in för två år sedan och sitter nu i föreningens styrelse. 

Tommy Hurtig stortrivs i kollektivhusets gemenskap. I föreningen Kombo har han funnit flera nya vänner.

– För mig känns det som att bo med sina vänner. Men hur mycket man umgås beror på var man befinner sig i livet. Här bor både studenter, äldre, barnfamiljer och singlar, så det skiftar. Gemensamt är den positiva grundinställningen till kollektivt boende, säger Tommy Hurtig.

I husets bottenvåning finns ett ombonat vardagsrum med böcker, spel och sköna fåtöljer för de som vill umgås. Ett lekrum för barnen, pysselhörna och gästrum.

– Då och då ordnar vi loppis, fest eller musikkvällar. Vi är cirka femtio vuxna och tjugofem personer under arton år i huset nu, så det blir en del barnkalas också, säger Ingrid Schmidt.

De gemensamma lokalerna används till en rad olika aktiviteter. Det finns även övernattningsrum för gäster.

Det är tre år sedan inflyttningen – hur kommer ni överens?
– I början uppstod ibland konflikter, som i alla mänskliga sammanhang. Nu är det tydligare vem som gör vad. Och vi har ett bra samtalsklimat. Det kan alltid uppstå friktion, men att vi lagar mat och gör så mycket tillsammans, det stärker gemenskapen, svarar Ingrid Schmidt.

Föreningens stadgar säger att det ska hållas husmöten i demokratisk anda. Kombo ska också verka i linje med mänskliga rättigheter kring till exempel ålder, kön, etnicitet och trosuppfattning.

Är inte det en ovanlig ambition för en bostadsförening? 
– Det finns kollektiv som riktar in sig på en snävare målgrupp. Men vårt hus är öppet för alla. Det vill vi vara tydliga med. Konstigare än så är det inte. De som bor här behöver förstås inte tycka lika. Det är respekten för våra olikheter som är det viktiga, säger Ingrid Schmidt.

Tommy Hurtig tillägger att hyresgästerna har många olika idéer om kollektivt boende. Men en gemensam grundtanke är att det ska leda till avlastning i vardagen för alla i huset. 

– Två gånger i veckan finns det färdig middag när jag kommer hem. Med efterrätt på fredagarna. Och när jag har ätit tar någon annan hand om disken! Det är helt fantastiskt, säger Tommy Hurtig.

höghus vid tunnelbanan
Vid tunnelbanan i Hägerstensåsen ligger kollektivhuset Kombo, som byggdes av Familjebostäder 2019.

En härlig doft av soppa och nybakat bröd sprider sig i den ljusa matsalen. En av husets barnfamiljer hälsar glatt på Ingrid när de ramlar in i lagom tid till middagen.

Och hur står sig Kombos visioner om hållbart kollektivt boende?
– När det gäller det sociala kan jag säga att kollektivt boende såklart inte passar för alla. Men för många kan det verkligen ge en ny känsla av sammanhang, säger Ingrid Schmidt.

Vi pratar om hur ofrivillig ensamhet har blivit ett problem i hela västvärlden. Sverige hör till de länder som har flest antal ensamhushåll i Europa.

– Sedan är det ett kollektivhus vi bor i. Inget paradis, konstaterar Ingrid Schmidt. Som alla andra måste vi också tänka på att hålla kostnaderna nere. Vi strävar efter hållbarhet, framför allt när vi handlar mat. Och vi tänker på återbruk om vi köper inredning och annat.

kvinna och man lagar mat
Ingrid Schmidt, tidigare ordförande i föreningen, och Tommy Hurtig, från den nuvarande styrelsen.

Både Tommy Hurtig och Ingrid Schmidt ser ljust på föreningens framtid. Visionerna lever. Finns det en oro så gäller det hyresnivåerna.  

– Vi behöver fler kollektivhus, och rimliga hyror. Det vinner både individen och samhället på, säger Ingrid Schmidt.

Text och bild: Fredrik Persson

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Skärholmens och Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: