Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Vit kvinna med mörkt långt hår. Svart kavaj och grå tröja. I bakgrunden en pelargång. med skuggor och solljus.

Nytt förslag: Privata förskolor förlorar garantiplats – 230 friskolor påverkas

Publicerad 13:33, 20 mars 2025

Nu ska bara de kommunala förskolorna få erbjuda garantiplatser i Stockholms stad. Detta enligt ett pressmeddelande från Stockholms förskoleborgarråd Alexandra Mattsson (V).

– Eftersom barnantalet nu sjunker kraftigt så har vi god kapacitet att erbjuda alla barn en plats på en kommunal förskola inom garantitiden, säger Alexandra Mattsson (V).

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

I Stockholm garanteras alla barn en plats i förskola inom tre månader. När man söker förskoleplats så anger man 1-5 val, får man inte plats på någon av sina val tilldelas man en garantiplats. Nu ändras reglerna så att garantiplatsen alltid blir på en kommunal förskola. Tidigare har även privata aktörer kunnat erbjuda garantiplats och fått ersättning för detta.

För närvarande har staden avtal med 120 enskilda huvudmän och förändringen påverkar cirka 230 fristående förskolor.

LÄS ÄVEN Förslag: Så ska nya obligatoriska språkförskolan genomföras – välkomnas av facket

Att privata förskolor inte längre får erbjuda garantiplats påverkar inte rätten att välja förskola. Det fria valet finns kvar och alla som vill välja en eller flera privata förskolor i första hand kan fortfarande göra det. På sikt kan förändringen dock leda till att det blir fler barn som går i kommunal förskola, enligt förskoleborgarråd Alexandra Mattsson (V).

LÄS ÄVEN Stockholm förbjuder vissa reflexvästar på förskolorna – chef kritisk

Ärendet antas på förskolenämnden den 25 mars för att sedan fattas beslutet i kommunfullmäktige under hösten. De nya reglerna förväntas gälla från och med juli 2026.

Fotograf: Maurits Otterloo

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: