Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Låt oss söder om city få ha kvar våra grönområden

Publicerad 08:35, 4 september 2017

DEBATT. Jag träffar många som besöker Stockholm från andra länder och de förklarar gång på gång hur mycket de uppskattar närheten till skogs- och grönområden här i Stockholm. Ibland är det lätt att bli hemmablind och glömma bort vad som faktiskt gör Stockholm till en unik stad där människor vill bo.

Norr om city finns det många grönområden. Där finns Gärdet, Lill-Jansskogen, Djurgården, Norra Djurgården och Haga för att nämna några. Men vad har vi egentligen här i söder? Det räcker med att ta upp en karta över Stockholm så framgår det ganska snart att tillgången av större sammanhängande grönområden är betydligt mindre. Men vi har faktiskt Årstaskogen.

Efter att man har bestämt sig för att bebygga Årstafältet, kanske vår motsvarighet till Gärdet vill nu den rödgrönrosa majoriteten bebygga Årstaskogen och lämna kvar endast ett smalt skogsstråk. Årstaskogen är ett av de få större sammanhängande skogsområden som finns söder om city.

Just nu har vi bostadsbrist, men det finns faktiskt fortfarande stora industriområden som kan bebyggas och det går att förtäta en hel del i områden där husen står glest. Men låt oss inte gå för hårt fram och skogsskövla bort de sista skogarna vi har. Det som faktiskt gör Stockholm unikt. En ett sånt beslut kommer nämligen aldrig kunna återkallas.

Rikard Axelsson
Bild: Christina Almberg

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: