Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

bengt sundell collage

Debatt: Borgerliga partierna i Hägersten-Älvsjö tycker att stadsdelsförvaltningen leker?

DEBATT. Vem kommer inte ihåg alla dessa överfulla papperskorgar, skräpiga parker och urusel snöröjning de senaste åren. Lokalmedia skriver om detta. Mitti hade i vintras en artikel om hur det står till med parkskötsel och snöröjningen i stadsdelsområdet.

Den nya majoriteten, S, V, MP har lagt ett förslag om återtagande av parkdriften i egen regi. Det statliga bolaget Svevia som misskött sitt uppdrag fick trots alla klagomål som ökat med 42 procent, förlängt avtalet av de borgerliga partierna till 30 september 2023.

Stadsdelsförvaltningen skrev att:  ”Åtgärder för att förbättra  framkomlighet och tillgänglighet i stadsmiljön får ett större fokus i den rödgröna majoritetens målformuleringar”. Entreprenadkostnaderna har ökat från 18,7 miljoner 2020 till 22,3 miljoner 2022.

I Bättre stadsdel i juli 2020 intervjuades stadsdelsnämndens ordförande. (L) ” Nu bildar vi en ny stadsdel, vi tar med oss synpunkterna. Vi kommer göra mera. Nu har vi mer resurser genom sammanslagningen.  Vi kan utöka kontrollen och uppföljningen”. Så lät det 2020. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Vem snöröjer för hemtjänsten?

Efter detta uttalande, samma år, kritiserade Stadsrevisionen stadsdelsförvaltningen i Hägersten – Älvsjö “för avsaknad av rutiner för uppföljning av parkentreprenaden. Stickprovskontroller har inte dokumenterats, vitesförelägganden som inte tillämpats, bristfälliga checklistor och dagböcker. Stadsrevisionen förväntar sig att “rutiner leder till att kontroller och internkontroller gällande parkentreprenaden förbättras avsevärt”. 

Stadsrevisionen sammanfattar sin kritik mot stadsdelsförvaltningen i Hägersten-Älvsjö:

  • Otillräcklig internkontroll
  • Saknas systematisk planering för uppföljning
  • Kontroller dokumenteras inte
  • Saknas skriftliga rutiner
  • Säkerställa att avtalets klausuler om avtalsbrott efterlevs

Detta medför att stadsdelsnämnden saknar insyn om det löpande arbetet genomförts. Det blev alltså inte  mycket av kvar av stadsdelsnämndens ordförandes löften. 

I samband med stadsdelsnämndens ärende Underlag för budget 2024, den 20 april 2023 skrev oppositionspartierna M,L,C,KD i sitt förslag: ”Att då i ett sådant läge leka entreprenör och starta egen parkskötselfirma saknar all form av ansvarstänkande utifrån kommunlagens krav om god ekonomisk hushållning”. 

Det här visar nog vilken syn de borgerliga partierna har på kommunal verksamhet. Stadsrevisionens kritik har på något underligt sätt undgått de borgerliga partierna. Det visar tydligt att de ser ideologiskt på denna fråga medan den rödgröna majoriteten har handlat i medborgarnas och skattebetalarnas ställe, genom att föreslå ett återtagande av parkskötseln. 

I sitt förslag till underlag för budget 2024 beskriver M,L,C,KD sin vision för Stockholm att de ”framförallt passionerat tror på stockholmarnas potential…”.

Vem gör inte det?

Bengt Sundell (V), Aspudden

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Bli gärna medlem. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att bli medlem här. Tack! 
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 08:24, 19 maj 2023

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: