Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Tellus tower

Debatt: Bygg inte Tellus Towers

Hägerstens Hembygdsförenings synpunkter på Tellus Towers i tidigt samråd

DEBATT. Stockholms Stadsbyggnadskontor har gått ut med en fråga om det är en bra idé att bygga höga hus vid Telefonplan. De vill ha svar före 27 april. Det har varit ett samrådsmöte om saken inne i Tekniska nämndhuset, men det blir inga möten i de stadsdelar som berörs mest.

Förslaget presenteras med många och utförliga utredningar. De visar på inverkan på stadsbilden och kulturmiljön, hur mycket skugga tornen kommer att ge, hur mycket det kommer att blåsa runt dem, hur det blir med tillgången på parker, och mycket mer. Det saknas en barnkonsekvensutredning.  Vi har studerat utredningsmaterialet och kommit fram till att de höga husen vid Telefonplan inte är en bra idé.

Det ena av de två husen är 247 m högt. Det finns en utredning om synligheten; siktlinjeanalys. Den visar att husen kommer att synas från stora delar av Stockholmsregionen. I stadsdelarna Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö och Enskede-Årsta och Södermalm kommer man nästan överallt se dem sticka upp långt över horisonten. En stor del området runt Telefonplan är riksintresse för kulturmiljövården: “LM Ericssons fabriksanläggning och LM-staden i Midsommarkransen”. I kulturmiljöutredningen säger man att ”Ett genomförande av planförslaget kommer att innebära negativa konsekvenser för upplevelsemässiga kvaliteter i miljön.”

Även vi anser att inverkan på stadsbilden av de höga husen är negativa. Inte enbart i området runt Telefonplan, utan i alla de omgivande stadsdelarna.

De höga husen får särskilt stor inverkan på de boende i området kring Telefonplan. En bred och lång skugga vandrar över stadsdelen. Boende i kvarteren öster om de höga husen får aldrig eftermiddagssol. De speglande mångfärgade glasfasaderna ger reflexer över stadsdelen. Kring höga hus blåser det även när det är vindstilla i omgivningen. Blåser det mycket i omgivningen blåser det extra mycket runt tornen.

Vindutredningen visar att det behövs ett minst 1.8 m högt vindskydd utmed Mikrofonvägen invid det högsta huset. Detta skulle ge ett godtagbart klimat en stor del av tiden. Men övrig tid blir vinden starkare än godtagbart. De som väntar vid busshållplatserna nära husen och de som går till och från tunnelbanestationen och alla andra som rör sig i området blir lidande av blåsten.

Det har byggts mycket runt Telefonplan och det är ont om parker. Bostadsgårdarna i området små. Det är övervikt av små lägenheter. De höga husen får 1 250 bostäder. Drygt 95 procent är ettor och tvåor. Om de byggs får Centrala Telefonplan den högsta bebyggelsetätheten och den minsta tillgången till parker i Stockholm. En utredning konstaterar att stadens mål om en ”god tillgång till parker och natur… samt en god stadsmiljö med inbjudande offentliga rum inte kan uppfyllas inom området vid Telefonplan.”

Förskolorna får gårdar som är för små, skuggiga och utan naturlig lekmiljö. Den största av dem, med åtta avdelningar, har sin gård på taket på tredje våningen mellan de höga husen. Gården är på alla sidor omgiven av mycket höga speglande fasader. Den är tidvis oanvändbar på grund av hårda vindar.

De höga hus som föreslås vid Telefonplan får mycket negativa effekter för stadsdelen. Vi anser att de inte ska byggas.

För styrelsen i Hägerstens Hembygdsförening, Birgitta Biesheuvel och Tor Edsjö

Publicerad 22:33, 21 april 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: