Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage kvinnor-3

Debatt: Så kan jämställdhet bli verklighet för alla kvinnor

Publicerad 23:13, 8 mars 2025

DEBATT. När Moderaterna tog regeringsmakten 2022 ärvde vi ett Sverige där sexualbrotten mot kvinnor ökat nästan 200 procent, där arbetsmarknaden stängde ute utrikesfödda kvinnor och där var femte kvinna inte hade råd att skilja sig. Två och ett halvt år senare har vi genomfört viktiga insatser – men fler reformer behövs.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

I år är det 50 år sedan den internationella kvinnodagen uppmärksammades globalt. Ett halvt sekel senare krävs fortfarande fler reformer. Sedan 2022 har Moderaterna infört utökat kontaktförbud, obligatorisk häktning vid våld i nära relation, skärpta straff för vålds- och sexualbrott och satsningar mot ekonomiskt våld. Dessutom rustas rättsväsendet historiskt.

Under Socialdemokraternas regeringsår sveks kvinnor gång på gång – av en rättsstat som inte skyddade, av en arbetsmarknad som begränsade och av en politik som ignorerade jämställdhetsproblem. Moderatkvinnorna är stolta över de reformer som genomförts – men vi får inte nöjda än. Vi måste fortsätta driva på vårt parti.

LÄS ÄVEN: Moderat i ledningen för nya katolska folkhögskolan i Älvsjö

Så länge kvinnor inte är trygga, är vi inte fria. Det psykiska, fysiska och ekonomiska våldet är påtagligt. 2024 dödades minst 11 kvinnor av en man de en gång älskat. Anmälda sexualbrott ökade med 7 procent. Vi vill se hårdare straff för upprepade vålds- och sexualbrott, fler skyddade boenden och stärkt arbete mot hedersförtryck.

Att kunna lämna en relation, spara eller satsa på drömkarriären kräver egen försörjning. Vi har infört ett nytt jobbskatteavdrag, sänkt trösklar till jobb och förenklat regler för småföretagare, men fler kvinnor måste få stöd att starta företag och få bättre villkor i välfärdsyrken. 

LÄS ÄVEN: Ny restaurang öppnar vid Telefonplan

Kvinnors frihet handlar om rätten att bestämma över sitt liv – i hemmet, på jobbet och i samhället. Moderatkvinnorna kommer fortsätta vara den starkaste rösten för att jämställdhet ska bli verklighet för alla kvinnor.

Josefin Malmqvist, ordförande Moderatkvinnorna
Theréz Randquist, ordförande Moderatkvinnorna i Stockholms stad
Susanne Sjöblom, ordförande i Hägerstensmoderaterna

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: