Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: ”Vi satsar förebyggande – för en socialt hållbar stadsdel”

Publicerad 23:30, 6 mars 2018

Replik på Abit Dundars (L) inlägg MP lovar runt men håller tunt

​DEBATT. ​Trygghetsfrågorna handlar dels om att skapa en social hållbarhet i ett samhälle där alla kan växa upp med ett stabilt skyddsnät, och dels om att hantera pågående trygghetsproblem. Den samverkan stadsdelen har med polisen är viktig och vi arbetar för gemensamma mål. Det är viktigt att polisen får de verktyg och resurser de behöver för att hantera uppkomna trygghetsproblem, men Abit Dundar (L) måste också kunna skilja på vad som är polisens ansvar och vad som är stadsdelens.

Om liberalernas gruppledare Abit Dundar hade lyssnat under senaste stadsdelsnämndsmötet och intresserat sig det minsta för stadsdelens utveckling av ungdomsverksamheten med fokus på förebyggande insatser, hade han inte behövt skriva det han skrev här i Bättre stadsdel.

I den rödgröna majoriteten prioriterar vi trygghetsfrågorna högt. För att skapa den sociala hållbarheten för ungdomarna i stadsdelen satsar vi förebyggande och utifrån ungdomarnas behov. Vi har under denna mandatperiod frågat ungdomarna i Hägersten-Liljeholmen vad de vill ha för verksamhet och det visade sig att få intresserade sig för traditionell ungdomsgårdsverksamhet. Abit Dundar (L) vet att Radiusgården vid Telefonplan hade för få besökare.

Vi i den rödgröna majoriteten såg att resurserna kunde användas bättre och på ett ansvarsfullt sätt. Både vi och polisen anser att det är bättre att satsa på fler fältassistenter som är oerhört viktiga i det förebyggande arbetet, än som liberalerna vill, satsa resurser på en öde ungdomsgård. Abit Dundar (L) känner också till att Hägerstens ungdomsgård i Axelsberg stängdes på grund av att hyresavtalet blev uppsagt eftersom centrumet ska rivas.

Till skillnad från liberalerna anser vi att fältassistenter och föräldravandringar ingår i det preventiva arbetet som skapar trygghet i vårt samhälle. Majoriteten och liberalerna har helt enkelt olika syn på hur det lokala trygghetsarbetet ska bedrivas. Stadsdelen har nu fem fältassistenter, det är fler än stadsdelen någonsin har haft och vi vill se sex fältassistenter på plats innan mandatperiodens slut.

(Det stämmer att ett fältassistentvikariat hölls vakant. Det var vid ett tillfälle vid mandatperiodens början och det rörde sig om några månader då en fältassistent var föräldraledig). Tack vare att vi satsar på den förebyggande fältverksamheten har föräldravandringarna, med stöd av fältassistenterna, utökats till att utöver Mälarhöjden nu även gå i Fruängen-Västertorp och i Aspudden.

För oss i den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm är det viktigt att vi skapar en stad där alla människor behandlas lika oberoende av var de är uppväxta. Alla ska ha samma möjligheter och här är en trygg uppväxt med ett starkt socialt skyddsnät en viktig faktor.

Därför har vi presenterat flera åtgärder för att öka tryggheten i Stockholm:

– Utöver den redan nämnda sociala investeringsfonden på 300 miljoner, med syftet att motverka utanförskap, har den rödgrönrosa majoriteten presenterat särskilda pengar som är vikta åt de stadsdelar som har särskild problematik (med till exempel kriminella ungdomsgäng). Bland annat skjuter vi till 10 miljoner enbart i lönetillägg för personal som arbetar med ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.
– Vi skapar en trygghetsfond för åtgärder som till exempel bättre belysning och övervakningskameror på 200 miljoner.
– Vi betalar 10 miljoner till Fryshuset för att anställa fler personer att nå barn och ungdomar som riskerar att dras in i kriminalitet.
– Som om detta inte var nog finns det ambulerande teamet av ordningsvakter till hands vid oroligheter.

Vårt mål är att skapa ett nätverk för stadsdelens och stadens invånare, ett nätverk av en trygg social miljö med förskolor och skolor, en preventiv och genomtänkt ungdomsverksamhet i ett nära samarbete med föreningsliv och polis. Så skapar vi en trygg och rättvis stad att växa upp i.

Jessica Jormtun (MP), ordförande i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: