Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Förslag: Så kan Axelsbergs rondell användas

FÖRSLAG. Jag föreslår att använda delar av grönytan mellan Axelsberg och Mälarhöjden där spårvagnsspåren tidigare gick till att anlägga äng för att  underlätta för våra pollinatörer.

Jag skulle även vilja lägga förslag på att göra detsamma med  rondeller, exempelvis den i närheten av Axelsbergs vårdcentral. Vi behöver göra allt vi kan för  att minska förlusten av biologisk mångfald och för kommunen att anlägga äng på diverse mindre  grönytor som egentligen inte används borde vara en liten sådan insats.

Ser ni över kartor över  stadsdelen hittar ni säkert gott om andra små ytor som lämpligtvis kan omvandlas till äng med  blommor till våra pollinatörers glädje.  

Karin Frick

Detta förslag har lämnats in till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Svar från Hägersten-Älvsjös stadsdelsförvaltning:
Tack för ditt förslag om pollinatörer. Vi kommer inte att ta upp frågan till stadsdelsnämnden  som ett medborgarförslag, eftersom våran rutin för medborgarförslag är att det ska innebära en  kostnad på minst ett prisbasbelopp, dvs omkring 44 000 kronor. Däremot arbetar vi generellt  med frågan över hela stadsdelsområdet.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här👍  

Vi kommer arbeta med att anlägga ängsmarker där det  är lämpligt, men först görs en inventering av platser för att bedöma var det är möjligt för  ängsblommor att etablera sig. Krausparken som du nämner kommer vi under året att påbörja en  upprustning av. Först ut är ytan närmast Coop och tunnelbanan.  

Stadsdelsförvaltningen ansvarar inte för rondellerna, utan det ligger inom trafikkontorets  område. Vi kan skicka ditt förslag vidare till dem.  

Linda Palo

Replik från Karin Frick på stadsdelsnämndens svar:
Tack för ditt svar. Jag har dock lite svårt att hänga med i resonemanget: Ni kommer inte behandla det som ett  medborgarförslag eftersom det jag föreslår är för billigt? Med det resonemanget skulle ni alltså aldrig behandla  förslag från medborgarna som innebär en besparingsåtgärd. Eller fattar jag helt fel? Förklara gärna!  

Jag uppfattar det dock som att det kostar en nätt summa pengar att anlägga en äng, även om kostnaden för  skötseln blir betydligt lägre än för gräsmattor, så ni kanske ska tänka ett varv till kring huruvida mitt förslag är  att betrakta som ett medborgarförslag eller ej? Krausparken är ju ändå rätt stor så jag inbillar mig att det innebär  en hel del jobb att omvandla stora delar av den till äng. Arbete är som vi båda vet inte gratis.  

Du skriver att ni arbetar generellt med frågan över hela stadsdelsområdet. Har du möjlighet att precisera lite  närmare vilka gräsytor ni redan har omvandlat till äng och vilka som står näst på tur? Det skulle kännas väldigt  tryggt att veta att ni satsar på detta, med tanke på vilket hot artutrotningen innebär för mina barns framtid.  

Jag länkar till ett radioinslag från Sveriges radio där de belyser just denna fråga:  https://sverigesradio.se/artikel/6203747

Karin Frick

Svar från Linda Palo, avdelningschef på Hägersten- Älvsjös stadsdelsnämnd:
Ett medborgarförslag är ett särskilt sätt att hantera ett inkommet förslag som innebär att förslaget först går upp till nämnden för bredning, sedan skickas till förvaltningen för att bemötas, därefter går till nämnden igen för beslut och sedan genomförs när budgeten tillåter. Det är alltså en ganska lång process.

Vi har delegation från nämnden att besluta själva på sådan som är ”verkställighet” och det är vi just gällande medborgarförslag preciserat till åtgärder som kostar mindre än ett prisbasbelopp. Så det enda jag menar är att vi inte behöver administrationen som gäller medborgarförslag för att kunna skapa ängsmarker.   

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här👍

Vi kommer börja arbeta med denna fråga i år så jag kan inte precisera vilka platser som blir aktuella. Vi skriver om frågan i våran verksamhetsplan och kommer följa upp det under året, där kommer det att framgå tydligare vilka platser som passar. En av mina medarbetare som är biolog och har stor kunskap om biologisk mångfald kommer ansvara för detta.   

Linda Palo

Publicerad 16:31, 19 februari 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: