Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Krönika: Om familjen som byggde pampiga Lyran

KRÖNIKA. Det händer ibland att jag får mejl om bloggar jag skrivit för flera år sedan. Detta har hänt mig ett par gånger de sista veckorna. Ett av dessa gäller det jag skrev om konditori Lyran i Bredäng och familjen Limnell, som år 1876 byggde detta pampiga trähus som sin sommarstuga.

Fredrika Limnell var dotter till lektor Olof Fredrik Forssberg vid läroverket i Härnösand och hans hustru Kajsa Stina Svedbom. I sitt första äktenskap var Fredrika gift med sin kusin Pehr Svedbom.


Fredrikas mor Cajsa Greta Svedbom föddes i en lektorsfamilj i Härnösand år 1776 och hennes bror Jonas var två år äldre. Jonas väg var tidigt utstakad, han skulle gå i sin fars fotspår och först gå igenom gymnasiet och sedan studera vid universitet i Uppsala. Cajsa Greta var flicka och för henne gällde hemundervisning, som sedan avslutades med ett års undervisning för någon kunnig dam i Stockholm.

Sommaren 1896 påbörjades resan och Cajsa Greta fick sällskap med sin barndomsvän Nils Fredrik Biberg, som studerade vid universitetet i Uppsala. Resan gick från gästgivargård till gästgivargård och blev äventyrlig. Fram till Sundsvall gick allt bra men sedan började förtretligheterna. Cajsa Greta och Nils Fredrik hade åkt i en ganska bekväm schäs och stigit av för att dricka kaffe.

Nils Fredrik hade troligtvis huvudet fullt av filosofiska funderingar. Våren därpå skulle han lägga fram en avhandling i praktisk filosofi och sedan promoveras. När den lilla gruppen kom tillbaka till schäsen var Nils Fredriks käpp borta. Det var då vanligt att studenter hade en käpp med silverkrycka med sig när de var ute och gick. Den var ett tecken på högre bildning. Cajsa Greta blev förtvivlad. Hon borde ju ha hållit reda på käppen och nu hoppades hon att Nils Fredrik skulle förlåta henne.


Färden gick sedan vidare och vid en gästgivargård i Norrala fick de lämna den bekväma schäsen för en kärra. För att hålla humöret uppe i solskenet sjöng Cajsa Greta visor och det hände att Nils Fredrik sjöng med. Hästen travade långsamt och klockan fem på eftermiddagen var det en kvarts mil kvar till nästa gästgivargård. Plötsligt hände det som inte fick hända.

En axel gick sönder och kärran kanade av vägen utan att välta. Ingen blev skadad, men nu behövdes en smed för att laga kärran. Efter ett kort samtal kom man överens om att Nils Fredrik och skjutsbonden skulle gå till närmaste by och där försöka leta reda på en smed. Cajsa Greta måste stanna kvar och vakta både vagn och häst.

Till slut kom Nils Fredrik och kusken tillbaka åkande i en stor vagn. Nästan alla i den närmaste byn låg och sov. Smeden hade i sommarvärmen druckit för mycket brännvin och var nu så berusad att han inte kunde arbeta. En bonde i byn var både vaken och nykter. Han föreslog att han kunde ta fram sin största vagn och på den kunde man lasta den trasiga kärran. Sällskapet fick sedan gå till byn där de kunde övernatta.


Cajsa Greta var nästan gråtfärdig av trötthet. Bonden såg detta och hjälpte henne upp i på flaket. Här satt hon bredvid den trasiga vagnen och såg långsamt landskapet glida förbi. De kom fram till byn och här ordnades snabbt sovplatser åt dem. Bonden var hjälpsam. Han hade i sitt skrotlager en axel som passade och de slapp besvära den bakfulle smeden. Färden fortsatte på förmiddagen till Gävle där de stannade över natten.

Nästa stopp blev Uppsala. Nu upplevde Cajsa Greta det märkliga i att vara flicka. Hon klarade av att ta hand om en häst men hon fick inte studera. Efter en trevlig kväll for hon sedan vidare till Stockholm och Cajsa Greta kunde träffa sin inackorderingstant. Här skulle hon bland annat få lära sig att sy fruntimmersmössor av svart taftsiden och att spela cittra. Cajsa Greta var mycket musikalisk, vilket hennes musiklärare snart upptäckte.


Cajsa Greta funderade en hel den över Gustav IV Adolf, som den 1 november 1796 blev myndig och övertog regeringsansvaret för landet. Cajsa Greta tyckte synd om honom. De var nästa jämnåriga och hennes tankar gick till den unge kungen. Skulle han klara av att styra landet? Hon fick av bekanta höra att kungen hade hållit ett allvarligt tal och att hans farbror, hertig Karl, blivit rörd till tårar när han i Storkyrkan officiellt överlämnade styrelsen av landet till den unge kungen.

En annan händelse som betydde mycket för Cajsa Greta var att få vara med när reskamraten Nils Fredrik promoverades i Uppsala. Hon hoppades att han hade glömt att hon inte hade vaktat hans käpp i schäsen.


Sommaren 1797 var det dags för Cajsa Greta att återvända till Härnösand. Nils Fredrik blev kvar i Uppsala där han blev professor i praktisk filosofi. År 1806 anställde kungen honom som lärare åt sonen kronprins Gustav. Nils Fredrik blev sorgsen när kungafamiljen våren 1809 tvingades att gå i landsflykt. Han oroade sig för den fortsatta skolgången för sin elev.

Text och bild: Carin Önnestam
Carin Önnestams blogg
Mer om och av Carin Önnestam här.

Litteratur
Lotten Dahlgren : Norrländska släktprofiler del 1 Stockholm 1909

Vill du också bli lokal krönikör på Bättre stadsdel?
mejla: redaktionen@battrestadsdel.se, el sms 0709-449519


Publicerad 14:39, 10 juni 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: