Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

årstadal

“Omvandlingen beräknas pågå många år framöver”

Stockholms stad håller på att förtäta och länka samman Årstadal med med Årsta, innerstaden och Liljeholmen. Tidningen Stockholms Byggnyheter har gjort en genomgång av utvecklingen i området.
– Förtätningen och omvandlingen av Årstadal beräknas pågå i många år framöver. Många byggprojekt pågår för närvarande i stadsdelen och ytterligare detaljplaner håller på att godkännas, säger Sara Widell, projektledare på Stockholms stads exploateringskontor, till Stockholms Byggnyheter.

årstadal

Tidningen skriver:
Årstadal var tidigare ett industriområde som ligger längs med Tvärbanans sträckning. I Stockholms stads vision för området ingår att omvandla industriområdet till ett snyggt bostadsområde med grön profil med närhet till Årstaskogen och vattnet. Årstadal är ett av stadens största utvecklingsområden de kommande åren och Stockholms stad har storslagna utvecklings- och förtätningsambitioner för området.  Här planeras drygt 4200 nya bostäder med flera olika byggherrar och de första husen i den inledande etappen är inflyttningsklara redan våren 2016.

Ett av de större byggprojekten i Årstadal är kvarteret Syllen, med 330 hyresrättslägenheter fördelat på tio fastigheter, varav 172 är studentlägenheter.Kvarteret byggs i anslutning till tvärbanans hållplats Årstadal. Hösten 2017 ska de sista husen stå redo för inflyttning.  Samråd för detaljplaneringen av kvarteret beräknas pågå fram till mitten av april i år.

golvlaggaren1
Syllen från Södertäljevägen

Syllen består av ett sexvåningshus som vrider sig som ett pärlband av olikfärgade hus längs med den nya Förmansbacken.  Samtliga lägenheter – ettor till femmor – har balkong, fransk balkong eller uteplats.

Granne med Syllen är kvarteret Golvläggaren med 193 hyreslägenheter. Golvläggaren byggs precis intill tvärbanans station Årstadal. Sista inflyttning i dessa lägenheter var i februari 2016.

I ett av trapphusen finns också en förskola med utsläppsgård, i en annan en Ica-närbutik. I fastigheten ska hyresgästerna även ha tillgång till gemensamma utrymmen som tvättstugor, hyresgästlokal, källsortering och grovsoprum. Golvläggarens fasad ut mot gatan består till största delen av tegel och på innergården av vit puts. På gården planeras generöst med grönska, många sittplatser och ytor för de mindre barnens lek. Det kommer också att finnas ett orangeri för hyresgästerna att odla sina egna växter. Balkongerna får glasräcken, skriver tidningen.

Golvlaggaren Gardsvy_cam 11_liten

Våren 2015 påbörjades även upprustningen av Årstabergsparken.

– Tanken är att den kuperade Årstabergsparken, ska omvandlas till en tillgänglig och barnvänlig park med gångvägar, trappor och många olika lekmöjligheter. Vi förnyar även Fredsborgsparken, en befintlig park i området som behöver bli mer tillgänglig i takt med att Årstadal får många nya invånare, säger Sara Widell.

Text: Erica Gilbertson
Bild: Stockholms hem, Tengbom

Läs mer på Stockholm&Projekt

Publicerad 11:28, 27 mars 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: