Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Aspen och Tellus växlar upp efter lång pandemi

På tisdagen inleddes de första lättnaderna i regeringens plan för att avveckla restriktionerna. Att nu maxantalet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjs till 50 personer gillas av biograferna här i området.

Bio Aspen, en relativt nystartad biograf i Aspudden, har haft mycket att stå i under året. Initiativet till biografen kommer från Kulturföreningen Aspen och personerna bakom är ett gäng eldsjälar som lagt ner mycket tid och energi i projektet. Bio Aspen öppnade under pandemin och har försökt få ut så mycket visningar som möjligt, trots maxtaket på åtta personer.

– Nästa vecka kommer vi ha haft 100 föreställningar sen i mars, det är otroligt! Det visar att det vi gör uppskattas säger Ulf Slotte, en av initiativtagarna till projektet.

Ulf Slotte, Theresia Billberg och Johan Mattsson framför den planerade bistron.

De nya lättnaderna välkomnas på Bio Aspen men sommarens planer är ändå att fortsätta renovera biografen. Fram till 22 juni kommer biografen vara öppen för olika arrangemang. Framtidsplanerna är många för biografen och närmast ligger en konstutställning som visas den 16-17 juni. Till hösten hoppas de på att kunna ha öppet varje dag och utnyttja lokalen till mer än bara filmvisning.

– Vi vill mycket med Bio Aspen, vi har pratat lite med Vinterviken om utomhusbio i sommar och sen ska ju lokalen bli färdigrenoverad och få en bistro. Det är tur att man inte visste hur mycket arbete det skulle vara, nu är vi fast, säger Ulf Slotte.

LÄS ÄVEN: Aspen smygstartar med premiärfilm och standup

Biocafé Tellus har också haft ett minst sagt annorlunda år. Bion fick skjuta upp sitt 100-års firande förra året på grund av pandemin men hoppas kunna fira stort när pandemin tillåter. Förutom ett två månaders uppehåll i vintras har även Tellus haft öppet under pandemin.

– Det finns ett behov att samlas och uppleva bio på det här sättet, även om det är i mindre skala. Vi har kunnat vara en oas i pandemin, säger Carina Pettersson.

Erica Grahn och Erica Pettersson, två aktiva medlemmar på Tellus.

All verksamhet på Tellus har inte varit öppen, musikevenemangen som oftast anordnas har fått vänta. Även fiket som finns i anslutning till biografen är stängd för tillfället. Till hösten hoppas Tellus kunna dra igång mer aktiviteter igen och fortsätta visa film i större mängd.

– Jag tror att folk är mätta på att se allt via streamingtjänster. Det är annorlunda att se film på duk och det tror jag många längtar efter, säger Erica Grahn.

Vanligtvis har Tellus sommarstängt juni, juli och augusti men i och med de nya restriktionerna står biografen öppet längre i sommar. På onsdagen, dagen efter lättnaderna införs, har Tellus sålt slut sina 25 platser. 

– Vi har tagit höjd på att man ska kunna gå själv på bio. Det känns också som ett stort hopp att gå från 8 till 50. Vi får känna efter hur det går att ta emot mer folk och kunna göra det på ett smitt säkert sätt, säger Carina Pettersson.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

Publicerad 16:07, 2 juni 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: