Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage kvinna

Man och 50 plus? Nu ännu enklare testa för prostatacancer: Stor fördel

Publicerad 14:07, 20 februari 2025

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män och den cancer som flest män dör av. Nu har Region Stockholm gjort det enklare för män i 50-årsåldern att testa sig för prostatacancer, detta genom OPT, organiserad prostatacancertestning.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

– OPT är ett sätt att hitta behandlingskrävande prostatacancer innan den ger symptom. Då är möjligheten till botande behandling god. Det är den stora fördelen med att testa sig, kommenterar Lisa Jelf Eneqvist, projektledare för OPT i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Nu är det möjligt att både anmäla sig och ta del av information om testningen digitalt. Sedan 2022 får alla män som fyllt 50 år ett infobrev via Kivra eller vanlig post, och några veckor senare kommer det ett erbjudande på 1177 om att genomföra testningen.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Så förebygger du demens – 5 råd – bättre stadsdel

För män som inte ingår i OPT men som vill ta ett PSA-test går det bra att kontakta sin vårdcentral, antingen direkt eller via appen Alltid Öppet, uppger Region Stockholm i pressmeddelandet.  

Så här går själva testningen till:
– Ett blodprov visar det så kallade PSA-värdet. Vid prostatacancer är värdet förhöjt, men det kan vara förhöjt också av andra orsaker.
– Vid förhöjt PSA görs en magnetkameraundersökning (MR) för att se om det finns förändringar i prostatan.
– Om förändringar hittas görs ett vävnadsprov hos urolog.

Om man får ett normalt provresultat kommer ett nytt erbjudande om att delta i OPT efter två till sex år. Vid en eventuell cancerdiagnos får man diskutera lämplig behandling med läkare. 

 OPT har funnits i länet sedan 2022. Sedan dess har cirka 64 000 av länets män fått ett erbjudande om att delta.

Mer information om OPT finns här.

Bilden: Lisa Jelf Eneqvist ochmikrofotografi som visar inflammerad prostata med stora mängder mörkare celler. Område utan inflammation till vänster. Foto: Nephron

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: