Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Fyra äldre män är nere på golvet och tränar. En skrattar medan han gör armhävningar, en har sitt huvu på en röd basketboll och håller i en vit handduk, de andra två anas i bakgrunden.

Ny studie: Så förebygger du demens – 5 råd

Publicerad 11:26, 19 februari 2025

En ny studie visar att man kan förebygga eller fördröja demens genom fem livstilsråd. Det är den första studien i världen som kunnat visa på hur goda levnadsvanor förbättrar hjärnhälsan, skriver Sophiahemmets Högskola i ett pressmeddelande.

– Det är aldrig för sent eller för tidigt att ändra en livsstil, kommenterar Christine Gustafsson, professor vid institutionen för omvårdnad vid Sophiahemmet Högskola, i pressmeddelandet.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Studien kallas för Finger-studien och är en randomiserad forskningsstudie som omfattar drygt 1200 äldre med risk att utveckla demens. Efter 11 år kunde forskarna se en skillnad mellan de båda kontrollgrupperna.

Studien kallas FINGER-studien för att vart och ett av handens fem fingrar står för en  livstilsfaktor: ”fysisk aktivitet, hälsosam kost, håll hjärnan i gång, socialt umgänge och håll koll på de medicinska värdena”.

LÄS ÄVEN Långt kvar innan Hägersten-Älvsjö har bästa hemtjänsten – så ska man nå dit

Demens är idag ett av världens största folkhälsosjukdomar. I Sverige finns idag uppemot 150 000 personer med demenssjukdom och antalet beräknas ha fördubblats till 2050.

5 råd för att förebygga demens
1.
Fortsätt var fysiskt aktiva. Det mår både kroppen och hjärnan bra av. En träningsmix av kondition, styrka och balans är bra, men man behöver inte träna hårt. Det viktiga är att göra något fysiskt varje dag.
2. Välj hälsosam kost. Gärna medelhavsinspirerad mat med mycket grönsaker, olivolja, fisk och skaldjur. Och hålla nere på sötsaker, vitt mjöl och charkprodukter, liksom rökning och alkohol.
3. Håll igång hjärnan. Det kan vara att lösa korsord, läsa böcker, lägga pussel, spela dataspel eller testa något helt nytt för att ge hjärnan en utmaning. 
4. Ha socialt umgänge. Att träffa vänner och delta i olika sociala aktiviteter är roligt och meningsfullt – och bra för det psykiska måendet.
5. Ha koll på dina medicinska värden, och då främst blodtryck, blodsocker och kolesterol som ökar risken för demenssjukdom om de är för höga. 

Fakta om Sophiahemmet Högskola

Sophiahemmet Högskola, SHH, är en privat högskola i Stockholm där det bedrivs forskning och utbildning på grundnivå och avancerad nivå i omvårdnadsvetenskap. Skolan upprättades av drottning Sofia 1884 och ägs idag av Sophiahemmet, en ideell förening som även driver Sophiahemmet Sjukhus.

Källa: Wikipedia

Bild: pressbild från Sophiahemmet Högskola

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: