Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage karta

Nya avloppstunneln: Sprängningarna klara – då blir badvattnet i Mälaren renare

Publicerad 18:55, 7 december 2024

I veckan avfyrades den sista sprängsalvan för nya stora avloppstunneln. Det skedde under Mälaren, strax utanför Eolshäll. Nu är sprängningsarbetet klart för den nya 1,4 mil långa avloppstunneln mellan Bromma och Sickla.

Det skriver Stockholm Vatten och Avfall i ett pressmeddelande.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Den hårt kritiserade tunneln, som sprängt alla uppsatta budgetar, är en del i arbetet med att modernisera avloppssystemet i Stockholm. Förutom att fungera som en stor transportled av avloppsvatten blir den även vattenmagasin vid snösmältning eller kraftiga regn.

LÄS ÄVEN: Debatt: Hur många slukhål tål stockholmarna? Kostnaderna för nya avloppstunneln skenar

Sprängningsarbetet för tunneln, som går ner till 90 meters djup under Mälaren, har pågått sedan maj 2020. Totalt har 4 823 sprängsalvor avfyrats från sex olika platser i Stockholm, inklusive Eolshäll, som blev den sista punkten att färdigställas.

När tunneln tas i drift 2027 kommer avloppsvatten från Bromma, Hägersten och Liljeholmen med flera stadsdelar att ledas till Henriksdals reningsverk i Sickla.

LÄS ÄVEN: Debatt: Lyssna till de boende i Axelsberg som ska ha tung trafik utanför porten i sex år

Enligt Stockholm Vatten och Avfall innebär detta att bräddpunkter, där orenat avloppsvatten tidigare släppts ut i Mälaren, kan minskas betydligt. Resultatet blir renare vatten i Mälaren, bättre badmöjligheter och minskad övergödning av Östersjön.

LÄS ÄVEN: Avloppstunneln: Oppositionen stoppar “största fördyringen i Stockholms historia”

– Det här är riktigt goda nyheter för alla som älskar att bada, säger Tomas Hård, projektledare på Stockholm Vatten och Avfall.

Trots att sprängningsarbetet är klart återstår flera moment innan tunneln kan tas i bruk. Bland annat ska en v-formad betongbotten gjutas för att effektivisera vattenflödet, och omfattande installationsarbeten ska färdigställas. Bromma reningsverk, som i dag hanterar avloppsvatten från 300 000 personer, kommer att stängas när tunneln är i drift.

Fakta om projektet

  • Sprängningarna pågick från maj 2020 till december 2024.
  • Tunneln är 1,4 mil lång och går på upp till 90 meters djup under Mälaren.
  • Totalt användes nästan två miljoner kilo sprängämnen.
  • Tunneln förväntas vara klar för drift 2027.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: