Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

trekanten årstaviken collage

Så ska vattnet i Trekanten och Årstaviken bli bättre – åtgärdsprogram lanserat

Nu tar Stockholms stad ett samlat grepp för att förbättra vattenkvalitén i sjön Trekanten och Årstaviken. Gemensamma åtgärdsprogram föreslås där flera samverkande kommunala expertinstanser deltar, bland annat miljöförvaltningen. Vattensamlingarna bedöms inte vara av tillräckligt hög standard och nu har en rad platsspecifika åtgärder har föreslagits för att förbättra vattnets kvalitet.

LÄS ÄVEN: Förslag: Här kan 14 nya badplatser etableras

Populära Trekanten bedöms ha måttlig ekologisk status men otillfredsställande kemisk status. Lika populära Årstaviken har otillfredsställande ekologisk och kemisk status.

De båda vattenmassorna har påverkats negativt av urbanisering och förtätning. Den fysiska miljön omkring vattnet har ändrats på ett sätt som försämrat villkoren för djur och växter, och den ökade mängden hårdgjord yta i omgivningen resulterar i mer förorenat dagvatten. Viss påverkan från historiska och nuvarande industrianläggningar finns också. 

LÄS ÄVEN: Miljöförvaltningen ger grönt ljus till tre nya badplatser i Hägersten-Älvsjö

De flesta åtgärderna har fokus på dagvattenrening vid gatorna i området samt förbättring av de fysiska livsmiljöerna kring vattnen. Några rör även omkringliggande trafik och infrastruktur. Vid Årstaviken föreslås det exempelvis reglering av båttrafiken runt Årsta holmar, enligt åtgärdsprogrammen för Trekanten och Årstaviken.

Kostnaden för åtgärderna kring Trekanten uppskattas landa mellan 7-22 miljoner kronor. För Årstaviken uppskattas summan bli mellan 21-41 miljoner kronor.

Med åtgärdsprogrammen är förhoppningen att vattnet ska nå god eller tillfredsställande status till 2027.

Bild: Holger Ellgaard 

Prenumerera gärna på Bättre stadsdel. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här.

Publicerad 13:47, 1 juni 2022
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: