Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Här blir Liljeholmens julgranar boplatser för fiskyngel

För att hjälpa fiskbestånden i Stockholms vatten placeras nu utjänta julgranar i vattnet vid Årsta holmar. Dessa risvasar blir hem för fiskyngel. Granarna som återvinns sänks ned till tre meters djup så att båttrafiken i området inte ska störas.

– Vi har tidigare arbetat i till exempel Riddarfjärden och UIvsundasjön och vi bedömde att behoven var stora även i Årstaviken, säger Juha Salonsaari, vattenexpert på miljöförvaltningen.

LÄS ÄVEN: Lämna julgranen på Sjövikstorget för fiskbestånden

Han förklarar varför risvasarna iordningsställs.

Rekryteringsproblematiken för till exempel abborre är utbredd i Stockholms mest centrala sjöar, på grund av att många av de naturliga grundområdena är igenfyllda och bortbyggda.

För att undvika negativa effekter så har projektet planerats noga och platserna undersökts innan, menar Salonsaari.

Vi har aktivt valt att lägga vasarna på platser som inte påverkar till exempel båttrafik eller vrak negativt, till exempel genom att samverka med Stockholms Hamnar och undersökt var det finns fornlämningar på bottnarna.

Utöver risvasarna har miljövförvaltningen även andra planer i framtiden för att motverka klimateffekterna.

Vi kommer kontinuerligt fortsätta arbeta med åtgärder i stadens alla vatten. Delvis kan det bli aktuellt med risvasar som i Årstaviken medan det kan bli tal om andra åtgärder i andra sjöar. Övergödning är också ett stort problem och då finns det åtgärder som rening av dagvatten och fällning av fosforrika bottensediment istället.

Den 13 januari kommer projektet påbörjas med att miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr kastar den första granen.

SportFiskarna, Strömma och Smålandsgran arrangerar i samarbete med Stockholms stad och det är sjätte året i rad som detta äger rum.

Text: Lennart SörnsenPublicerad 15:47, 11 januari 2021
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: