Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

SL: Fler trygga än någonsin i kollektivtrafiken – färre reser

Publicerad 11:35, 23 januari 2025

SL:s årssummering av 2024 visar på ett flertal positiva trender gällande tryggheten i kollektivtrafiken.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

– Att kollektivtrafiken upplevs som trygg och säker är nödvändigt för att fler ska välja att resa med oss. Det är ett styrkebesked att fler känner sig trygga, men vi vill såklart nå ännu högre, kommenterar trafikregionråd Anton Fendert (MP) i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Debatt: Så kan priset på SL-biljetterna sänkas – 5 förslag

Bland annat uppgav 77 procent av resenärerna i december månad att de kände sig trygga när de reser med SL, vilket är det högst uppmätta resultatet sedan mätningarna startade 2002.

– I december införde vi flexibla nattstopp på ytterligare en busslinje, vilket gör att du som reser på natten kan be föraren att stanna mellan två hållplatser för att vägen mellan bussen och hemmet ska bli kortare. Det är en av de konkreta förbättringar jag vill jobba vidare med under 2025, säger Anton Fendert (MP) som nu meddelat att han avgår som trafikregionråd.

Något annat som mätningen visar är att det totala antalet SL-resor ökade under 2024. I pressmeddelandet går att läsa: ”Resandet ökade med två procent, drygt 567 400 fler påstigningar gjordes en vanlig vardag 2024, jämfört med 2023”.

Resandet med kollektivtrafiken har ännu inte återhämtat sig efter pandemin. Till exempel är det 30 procent färre som reser med buss i innerstaden jämfört med 2019. Att många jobbar på distans är enligt Anton Fendert en faktor.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:

Mest lästa:

Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

Mest lästa
EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: