Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så ska trafikmiljön bli säkrare i Sjöviksbacken

Publicerad 19:54, 29 september 2015

Förra veckan rapporterade Bättre Stadsdel att boende i Årstadal kräver att trafikmiljön i området måste bli säkrare. Nu svarar trafikkontoret på kritiken.

Den tunga trafiken på gatorna vid skolorna i Årstadal kritiseras av boende som menar att situationen utgör en risk oskyddade trafikanter.

Framför allt trafikläget i Sjöviksbacken, där JM bygger som medför trafik av tunga lastfordon, har uppmärksammats. Att en fotgängare omkom i våras efter att ha blivit påkörd av en bilist i backen har bidragit till oron.

– Vi gör allt vi kan för att förebygga olyckor. Framför allt när det är fråga om exploteringsområden av det här slaget är det extra viktigt att ha koll på situationen. Det kommer bli bättre när bygget är över, säger Martin Båth på trafikkontoret.

Enligt Martin Båth ska trafikkontoret i oktober ha möte med representanterna för skolorna för att diskutera eventuella åtgärder.

– Jag åker ut och kollar läget ett par gånger per år, så jag vistas inte i området lika mycket som Årstadalsborna. Vi på trafikkontoret är tacksamma när vi får synpunkter på gatumiljön, i synnerhet när det, som i det här fallet, gäller gator vid skolor. Det bästa är när folk kommer med konkreta förslag på åtgärder. Ju mer specifika förslagen är desto mer konstruktivt är det.

Martin Båth avfärdar dock förslaget om signalreglerade övergångsställen.

– Sådana är i första hand en framkomlighetsåtgärd för trafiken. Det är en allmän missuppfattning att bevakade övergångar skulle göra situationen säkrare för fotgängare, framför allt för fotgängare som är barn. Eftersom det är vanligt att barn lär sig att de inte behöver se själva efter bilar när de vänjer sig vid signalreglerade övergångar kan sådana faktiskt anses förvärra situationen.

Vilka åtgärder som trafikkontoret kommer ta till återstår att se.

– Vi kommer på sikt att bygga om platsen utanför skolorna. Det är möjligt att vi kommer bygga refuger. Vi har även pratat om så kallade busskuddar, som vi skulle sätta upp redan innan JMs bygge är färdigt. Busskuddarna är förenliga med tung trafik och bussar.

När blir det i så fall av?

– Nästa sommar skulle jag gissa, men bedömer vi att läget är väldigt akut finns det givetvis möjlighet att göra något för att förbättra trafiksäkerheten på kortare sikt.

Text: Adam Ekstrand

Läs mer:
”Bara en tidsfråga innan något sådant händer igen”
”Hemsk olycka men tyvärr väntad”

Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: