Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Därför är Aspudden bättre än Kransen”

KRÖNIKA. På ytan är vi vänner. Men innerst inne känner alla i Aspudden att vi bor i ett skönare område än grannen Midsommarkransen. Som naturligtvis känner likadant, i smyg.

Så när nu Bättre stadsdel rekryterat en ny krönikör från mitt grannområde är det dags att starta en stadsdels-beef. Vässa de verbala smockorna, argumenten och sammanhållningen i respektive läger. Så kom igen Terri Herrera, antar du utmaningen?

Här är 19 skäl till att Aspudden bättre än Kransen:

* Vi bor i en liten stad. Det känner alla som kommer upp ur tunnelbanan. Kransen däremot är ett misch-masch av tvärgående gator. Ligger centrum utanför Bar Stabil? På Skvallertorget? Eller någon annanstans? Ingen vet.

* Aspudden har ett bibliotek! Etta på creddtoppen i förorten, och något som faktiskt är oslagbart. Kransen kan rada upp hur många konkurshotade vintagebutiker, trendängsliga finpizzor och mögeldoftande biografer de vill. Vi har ett riktigt bibliotek!

* Bokhandel! En unik samlingspunkt vars författarkvällar lockar folk från hela stan som får väggarna att bågna. Miljön påminner om filmen ”You’ve got mail” och man väntar bara på att Meg Ryan ska dyka upp i sagofé-hatt och Tom Hanks marschera in med ett beskäftigt leende.

* Djurpark. I Aspuddsparken har generationer av Aspuddare lärt sig umgås med tuppar, grisar och hästar. I Svandammsparken har generationer av Kransenbor lärt sig umgås med några risiga buskar, en parkeringsplats och en gisten karusell.

* Icabutik. Ljus, välsorterad och trevlig personal. Kransens Ful-Coop däremot skulle platsa i en socialrealistisk film av Roy Andersson.

* Aspuddsskolan. Ökade nyligen resultatet och avgångseleverna har nu i genomsnitt 240 meritpoäng. Kransen har… Just det ja. Ingen skola.

* Fotbollsplan! Givetvis är vi generösa nog att låta Kransenborna komma hit och lira.

* Politiker, artister, skådisar och världskändisar. I Aspudden växte Stefan Löfven upp, här bor musikern Love Antell, skådespelaren Dragomir ”Snabba cash” Mrsic, både skådisen Leif André och författaren Jens Lapidus har gått på Aspuddsskolan och här verkade Alfred Nobel. I Kransen bor Jonas Sjöstedt.

* Scoutgård. Klubben är så populär bland friluftsälskande barn att den tvingas ha kölista. Friluftsälskande Kransenkids tvingas stadsorientera mellan Svenska hamburgerköket och Svenska sushiköket.

* Doc Forest. Sveriges första godkända tatueringsstudio startade här 1972 och upphovsmannen Ove Skog är en legend bland sjömän, kriminella, fyllhundar, och numera även medelklassmän och journalister.

* Aspudden kan skryta med att ha spärrat in Hitlers högra hand. 1925 tvångsvårdades Herman Göring på ett litet sjukhus som låg där skolan nu ligger. ”Att det skulle bli bråk skrämde oss knappast. Vi var ett ganska stadigt gäng och hade utfört sådana transporter förut”, sade de poliser, brandmän och ambulansförare som senare körde ut Göring från Aspudden.

* Två ögonfransförlängningssalonger. Det är troligen unikt i hela världen att ha inte en utan två sådana på en liten yta. Och så vrickat att Aspudden borde få något slags pris.

* Dokumentär. Aspudden har förärats en film av regissören Rainer Hartleb. Hans favoritscen är inne på ölkaféet Aspen på Luciadagens morgon med stammisar som druckit frukost och servitriser som har glitter i håret. Ägarinnan Maj sätter händerna på höfterna och tittar rakt in i kameran när hon slår fast att hennes gubbar måste få lite julstämning, oavsett vad myndigheterna tycker om alkoholservering i den arla morgontimmen: ”Det struntar jag i”.

* Vi har en pingvin i tunnelbanan.

* Vi har en rondell.

* Vi har fortfarande mer än en klädstil. I Kransen kommer du inte in om du inte har sandaler och skägg (män) och glasögon från 70-talet samt modedöva byxor (kvinnor).

* Valdeltagandet 2014 var 89.23 procent. I Midsommarkransen bara 85.35.

* Inom en km från Aspuddens centrum finns 11 pizzerior och 53 förskolor. Motsvarande siffror i Kransen är 7 pizzerior, 49 förskolor. Om man tar hänsyn till att de inte har något centrum och utgår från stadsdelens klarast lysande stjärna Bar Stabil.

* Och så spiken i kistan, det som gör slut på alla diskussioner och dödar motståndaren: Vi har pub Diset!

Kom igen Terri! Handsken är kastad.
Anna Svensson

Läs kommentarer till artikeln på Bättre stadsdels Facebook-sida.

Publicerad 18:29, 26 februari 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: