Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

elever aspuddens skola

”Jag vill gärna åka tillbaka och uppleva allt igen”

Publicerad 08:36, 8 september 2015

Förra veckan åkte en grupp elever och lärare från Aspuddens skola till Lappland för att ta en titt på den samiska kulturen. Resan är tänkt att främja antirasism, mångfald och miljö.

Sju elever ur skolans elevråd, två lärare och två skolledare åkte den 24 augusti till Lappland för att fotografera, filma och lära sig om samernas kultur.

– Resan var spännande eftersom vi lärde oss mer om hur samerna lever sitt vardagsliv. Vi fick dessutom se fjällämmlar, renar, stora myggor, harar, rävar och tjäder, säger Mario de La Torre, som går i årskurs 9.

Aspuddengänget mötte upp två samiska tonåringar som agerade guider och berättade om samernas tillvaro.

– Det var fantastiskt kul och kreativt att få filma och fota tillsammans. Naturen var så himla fin. Vi har också lärt känna varandra bättre nu. Och Emma-Lenna och Anne-Laila var jättesnälla när de lärde oss om hur de lever uppe i norr, säger Madde Ekström Camuz, som också går i nian.

– Människorna vi mötte däruppe var väldigt sociala och alla hälsade på oss under vår vandring. Det var väldigt fin natur vid Kebnekaise. Man lärde sig mycket om samernas historia och hur de lever idag, säger Sleman Yusuf, årskurs 9.

Enligt skolans rektor Ulrika Forsström, som själv följde med, var resan i linje med skolans värdeord: utmaningar, tillsammans, kreativitet och glädje.

– Syftet har varit att uppmuntra eleverna att ta sig an utmaningar, att de ska känna glädje i att bidra till en bättre värld och att de ska göra det tillsammans. Vi har velat skapa ett inre behov av att plugga, så att det inte bara blir fokus på betygen, säger Ulrika Forsström.

Under de senaste tre åren har Aspuddens skola anordnat resor till Auschwitz för att uppmärksamma Förintelsen.

I år är tanken att belysa den inhemska rasismen och se på Sveriges egna mörka historia. Eleverna fick lära sig om minerallagen och hur den hotar samernas existens. Besökarna lärde sig också om kyrkans diskriminering och förföljelse av samer under århundradena som gått.

lappland 2

– Antirasism är sånt som vi jobbar med hela tiden, men vi lyfter fram det lite extra med sådana här resor. Och vi firade samernas nationaldag den 6 februari. Vi hissade deras flagga på skolgården för att visa sympati för att de fortfarande diskrimineras, säger Ulrika Forsström.

Elevernas lärdomar från resan ska under hösten spridas till andra elever i form av en fotoutställning, en motivationsfilm och elevföreläsningar.

Deras fotografier kommer fungera som permanent utsmyckning av skolan, men hur och var de ska ställas ut har inte bestämts än.

Resan har gett mersmak för Iris Ekström som går i åttan:

– Det var en fantastiskt vacker upplevelse. Det här glömmer jag aldrig och jag vill gärna åka tillbaka och uppleva allt igen.

Text: Adam Ekstrand

Läs mer:
Det finns rasistiska åsikter på skolan som måste motverkas

Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: