Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Jenny Petré på Parken Förskola

”Vi har fått mycket hjälp av alla engagerade föräldrar”

Publicerad 11:26, 23 oktober 2015

Förskolan Parken i Marievik vill jobba mer med hållbar utveckling. Skolan har nu ansökt om att ansluta till Grön Flagg.

Igår var förskolan på stadsdelsnämndens möte och presenterade sina framtidsplaner för en mer hållbar och miljövänlig verksamhet.

Inger Bergwall Jacobson, Jenny Petré och Lena Ekman, från förskolan, berättade hur de arbetar för att ansluta till Grön Flagg, Håll Sverige Rents verksamhet för hållbar utveckling för förskolor och skolor. Det är även den svenska delen av Eco-Schools.

Förskolan har valt att lägga fokus på tre särskilda områden att jobba med: nonviolent communication, allemansrätten och återvinning.

– Att arbeta med miljö och hållbarhet är något som ligger oss nära hjärtat, säger lärarna.

Nonviolent communication, även kallat giraffspråket, är ett sätt att kommunicera respektfullt med barn, förklarar lärarna. Förskolans arbete med denna modell har pågått i två år.

Arbetet med allemansrätten genomför förskolan genom att vara ute i naturen med förskoleeleverna så mycket som möjligt och prata om vikten att visa respekt och ta hänsyn till naturen.

Återvinningsarbetet inkluderar inte enbart att lära barnen källsortera, utan även att se till att andras avfall kommer till användning. Eleverna har bland annat fått gå och fråga på närliggande arbetsplatser ifall de kan få ta del av något. De har fått kartonger och annat material att använda i skapande ändamål från Hemköp, JM och närbelägna mäklarbyråer.

– Det har blivit speciellt fokus på mjölkkartonger, säger lärarna. Det är något det går åt mycket av på förskolan.

Vid ett besök på Parken Förskola visar Jenny Petré hur förskoleeleverna istället för att använda plastkastruller i sina lekkök, har byggt kokkärl av kartongerna.

– Det är mycket mer kreativt och bättre på alla sätt, säger hon.

Det första viktiga delen i arbetet mot att ansluta till Grön Flagg var att skaffa en kommunpolitiker som kontakt, berättar lärarna. Det blev Hans Tjernström (C) som sitter i Hägersten/Liljeholmens stadsdelsnämnd. De säger att de även fått mycket hjälp av alla engagerade föräldrar.

– Vi kom igång med arbetet då vi hade ett gäng barn som var väldigt intresserade av robotar, berättar Jenny Petré.

Det föll sig naturligt att bygga en robotdräkt som Jenny senare fick ha sig. Roboten Ruben, som den fick heta, kunde allt om skräp och lovade att hjälpa bygga upp en återvinningsstation.

– Det är verkligen är ett jättebra verktyg och att det är ett jättebra sätt att jobba med hållbar utveckling med både barn och politiker, instämmer alla tre lärare på mötet.

Text och foto: Adam Holmertz

 

Läs mer:

Parken Förskola

Grön Flagg

Håll Sverige Rent

Eco-Schools

Giraffspråket

 

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: