Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Vi ska ge dem chansen att reda upp situationen”

I våras kritiserade länsstyrelsen stiftelsen Neijp-Henriksberg som vill bygga sjönära i Henriksberg vid Eolshälls 4H-gård. Nu har stiftelsen börjat anpassa sig efter kraven och kritiken från länsstyrelsen har minskat betydligt.

Länsstyrelsen har nu tittat på marken i Henriksberg vid Mälaren där de 200 bostäderna är planerade och konstaterat att det är industrimark. Att bygga hus på denna plats inkräktar alltså inte på stiftelsens stadgar om naturvård, menar länsstyrelsen.
– Tidigare trodde vi att det kunde vara fråga om grönmark, vilket var anledningen till varför vi förut var skeptiska till stiftelsens byggprojekt. Men kan de lyckas få bygglov och finansiering av projektet skulle utdelningsprocenten öka. Det har länsstyrelsen inga anmärkningar på, säger Annika Pernefjord, jurist vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen granskade i våras stiftelsens årsredovisning för 2014 och kom fram till att stiftelsens ändamål, att främja naturvården, inte hade efterlevts, och att redovisningen inte heller nämnde varför ändamålet hade försummats.

Stiftelsens styrelse har reagerat med att skänka 50 000 kronor till Världsnaturfonden, en summa som emellertid inte uppfyller kraven på att 80 procent av stiftelsens årliga nettoavkastning ska gå till naturvård.

– Vi ser det som tecken på ambition, på vilja. Länsstyrelsen ska ge dem chansen att till nästa år reda upp situationen, säger Annika Pernefjord.

Wermlandsbanken, som enligt stiftelseförordnandet hade befogenhet att utse styrelseledamöter, upphörde att existera för flera år sedan. Stiftelsens styrelse saknade därför legitimitet. I bankens ställe trädde länsstyrelsen in och utsåg i juni 2015 bröderna Sven Åke Bergqvist och Lars-Erik Bergqvist till nya styrelseledamöter.

– Bröderna är tillsatta på tidsbegränsat mandat. Nu gäller det att de hittar en revisor som inte låter sådant här ske. De har uppmanats att hitta en sådan innan den 24 augusti.

Efter detta följer länsstyrelsen upp ärendet i början av 2016 för att se till att stiftelsen uppfyller kraven och att förvaltningen av stiftelsen har förbättrats.

– Vi har poängterat att de ska granskas igen. Vi på länsstyrelsen har en konsultativ roll. Vår ambition är att höja kunskapsnivån i stiftelsen och att säkerställa en förbättrad förvaltning enligt stiftelsens stadgar och gällande lagstiftelser för stiftelser, därmed kommer vi att göra en uppföljning av styrelsens arbete, säger Annika Pernefjord.

Text: Adam Ekstrand

Läs mer:
Att bygga skyskrapor ingår inte i deras uppgifter
200 nya bostäder vid Mälaren
“De planerade husen närmast 4H-gården måste strykas”

Publicerad 20:44, 24 augusti 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: