Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Fruängsbor efter skjutningen: Det är jobbigt och hemskt

Publicerad 17:59, 3 mars 2025

Efter söndagskvällens skjutning i Fruängens centrum, där två unga personer skadades, har nu stadsdelens kristeam aktiverats. De är på plats på Fruängstorget under veckan tillsammans med fältassistenter och poliser.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Adam är fältassistent och är på plats på torget på måndagen.

– Vi är här för att mobilisera med vuxna som rör sig i området. Vårt fokus är våra ungdomar som bor och rör sig här i området. Vi försöker finnas på plats och erbjuda vårt stöd till dem, säger Adam.

Fältaren Adam, på plats vid Fruängstorget under måndagen.

En äldre herre som bor i Fruängen berättar att han inte var hemma på söndagen, och därför inte märkte när skjutningen inträffade.
– Jag trodde aldrig att det skulle hända här i centrum.

Fruängsbon Anette Eronen är frustrerad och uppgiven efter gårdagens skjutning.
– Det är för jävligt. Varför kan vi inte bara vara vänner allihopa? Det blir värre och värre i hela världen. Det är tråkigt, jobbigt och hemskt.

Anette Eronen flyttade till Fruängen från Göteborg år 1994.

Christian Johansson är områdespolis i Skärholmen. Idag har han och kollegorna varit förbi skolorna i området, däribland Fruängsskolan, och pratat med elever.

LÄS ÄVEN: Efter skottlossningen i Fruängen – så agerar stadsdelen

Områdespolis Christian Johansson.

Och här på Fruängstorget är det många äldre som kommit fram för att prata, berättar han.
– Det är många som upplever en otrygghet. Det har med hela samhällsutvecklingen att göra. Inte bara i Sverige, utan med allt som sker i omvärlden, i Gaza och Ukraina.

Han fortsätter:
– Vi här för att lyssna och låta människor prata. De säger att det var mycket bättre förr. Men det var lika mycket ungdomsgäng då, även om de följde en annan våldstrappa.

LÄS ÄVEN: Skjutning i Fruängen – två allvarligt skadade – en gripen

Är ni på plats här även de kommande dagarna?
– Vi ska fatta beslut tillsammans med stadsdelarna om det behövs att vi är här imorgon. 

Tillståndet för de skjutna tonårspojkarna är allvarligt och de får vård på sjukhus. Enligt uppgift till Sveriges radio är de skadade två yngre män, ingen av dem förekommer i polisens belastningsregister.

På söndagskvällen grep polisen en person som nu på sannolika skäl är misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Den misstänkte skytten, en pojke född 2008, ska enligt uppgift ha avlossat skott mot en grupp om totalt fyra unga killar.

LÄS ÄVEN: Skottlossning i Fruängen

Enligt uppgift till Bättre stadsdel hördes sju skott och grannar skyndade ner på torget för att sätta igång med första hjälpen. Polis och ambulans larmades och en ambulanshelikopter landade snart på busstorget i Fruängen för att hämta den svårast skadade pojken.

Eftersom polisen har satt upp bevakningskameror vid torget har polisen förhoppningar om att dådet fångats på film.

Krisstödjare från stadsdelsförvaltningen finns på plats på Fruängstorget måndag den 3 mars klockan 12–22, tisdag den 4 mars klockan 12–21.30, onsdag den 5 mars klockan 12–21.30

LÄS ÄVEN: 14-åring misstänkt för skjutning i Fruängen tagen av polis

Yvonne Kokkola (stora bilden) är avdelningschef för individ- och familjeomsorgen i Hägersten-Älvsjö.

– Vi är här och skapar trygghet tillsammans med våra krisstödjare och vi har öppet på mötesplatsen från klockan 15, säger Yvonne Kokkola.

Vad har du för tankar kring skjutningen igår?
– Det är jättetragiskt, oavsett var det händer. 

LÄS ÄVEN: Åtalas för skjutning mot bostad i Fruängen

Stadsdelsförvaltningen har sammanställt en lista med verksamheter för barn och vuxna som håller öppet för att skapa trygghet: 

Vårfrukyrkan i Fruängen Fruängens kyrkogata 7

Fritidsgården i Fruängen, öppet idag klockan 15-21, Fruängsgången 1 och på tisdag klockan 15 till 21.00

Stödcentrum för unga brottsutsatta och vittnen, för frågor och stöd till unga i åldern 10-21 år samt föräldrar och närstående. Telefon: 08-508 25 702. Mejl: stodcentrum@stockholm.se

Nattvandring Fruängen-Västertorp kommer försöka finnas på plats hela veckan. Om du kan tänka dig att vara med, under veckan eller mer regelbundet kan du anmäla dig till en vandring via facebookgruppen:

Bris stödtelefon, för dig som är under 18 år. Telefon: 116 111

Bris har även en vuxentelefon för dig som har barn. Samtal på svenska, engelska och arabiska. Telefon 077-448 09 00

För personer med långvarig oro kopplad till exempelvis gängkriminalitet uppmanar stadsdelsförvaltningen att man söker stöd hos vårdcentralen.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: