
“Detta område står inför en stor, stor förändring”
gröndalFörra veckan var det stadsdelsvandring i Gröndal. Bättre stadsdels reporter Alex Farnsworth hängde på för att lära sig mer om sina hemkvarter. Här är hans rapport:
Två timmar är knappast tillräckligt för en stadsvandring i pyttelilla Gröndal. Konstnären Anders Djerf pratar oavbrutet om en stadsdel som har lite av allt.
– Detta område står inför en stor, stor förändring, inleder Anders vid tvärbanans station Trekanten, precis intill Lövholmen – ett av Stockholms största framtida byggprojekt – under guidningen som arrangeras av ABF Stockholm.
Från lantlig idyll under 1700-talet – med Charlottendals gård och Fågelsången – blev Gröndal i början av 1900-talet en renodlad kåkstad med namnet Nynäs. Många spår finns kvar från den tiden. Nu är området runt Färgfabriken mer eller mindre ett industriellt waste land.
– Jag hoppas verkligen att flera av de här fina husen får stå kvar, säger Anders med speciell hänvisning till Beckershuset och skorstenen bakom Färgfabriken.
Jo, Gröndal har allt man kan önska sig. Gamla industrikåkar, natur, detaljrik arkitektur, konstliv, stadsliv, med mera.
Men vad vore Gröndal utan att nämna Olle Engkvist?
– Gröndal började utvecklas som en tidig arbetar- och fabriksförstad i samband med Västra stambanans utbyggnad förbi Liljeholmen på 1860-talet, skriver, Brf Galjongsbilden på sin hemsida och fortsätter:
– Stadsdelen, som under åren 1926-1934 hette Ekensberg, har fått sitt nuvarande namn efter egendomen Gröndal. Under 1940-talet blev stadsdelen känd genom de stjärnhus, ritade av arkitektfirman Backström och Reinius, som uppfördes av byggmästare Olle Engkvist.
På slutet av 1940-talet bodde Olle Engkvist själv i Charlottendal i Gröndal, ett gammalt sommarnöje från 1700-talet, som han förvärvade. På 1940-talet köpte Engkvist mark i norra Gröndal och gav arkitektfirman Backström & Reinius uppdraget att rita stjärnhusen (1958-1962) vid Sjöbjörnsvägen i Gröndal.
Wikipedia skriver om Terrasshusen på Gröndalsvägen:
– Ett bostadshus i kvarteret Galjonsbilden vid Gröndalsvägen i stadsdelen Gröndal i Stockholm. Syftet var att uppföra attraktiva bostäder på en brant sydvästsluttning.
– Gröndals stjärn- och terrasshus är numera q-märkta på stadsplanen och även inringade av en blå rand på planen, vilket innebär att området är av Riksintresse för kultlurmiljövården.
Enligt Anders är sista bilden en takdetalj från den gamla Riksbanken inne i stan ritad av Ferdinand Boberg och som installerades på plats i Gröndal på en obestämd tid. Och lusthuset i terrasshuset ritades av Engkvist själv för hans dotter. Övervåningen däremot var en ateljé för konstnären Otte Skölj.
Text och foto: Alex Farnsworth
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k