Efter misstänkt mordbrand på Lövholmen: Ökat intresse för industribyggnaderna
gröndal liljeholmen Publicerad 21:22, 1 augusti 2021Efter branden i gamla kolsyrefabriken på Lövholmen under natten till lördagen har polisen nu har inlett en förundersökning om mordbrand.
Polisen har hört ett par vittnen på platsen och en teknisk undersökning ska genomföras när det är möjligt.
Det skriver polisen på sin hemsida.
– Det finns omständigheter som gör att vi valt att rubricera det mordbrand. Även om vi är tidigt i processen så måste ju branden ha startat på något sätt, säger polisens presstalesperson Åsa Wallentin till SVT Nyheter.
LÄS ÄVEN: Kolsyrefabriken på Lövholmen brinner – allmänheten varnas
Arkitekten Catharina Högstedt är är engagerad i Lövholmens utveckling och har samlat in flera tusen namnunderskrifter för att bevara och utveckla Nitrolackfabriken. Hon bor i närheten och hon hörde en eller flera smällar i samband med branden.
– Det är så oerhört sorgligt och olyckligt det som har hänt. Det har pratats om att kolsyrefabriken skulle kunna vara en av de byggnader som skulle kunna bevaras när Lövholmen exploateras. Nu finns det en ännu större anledning att bevara Nitrolackfabriken, säger hon och fortsätter:
– Om jag ska se nåt positivt med branden så kommer Lövholmen att få strålkastarna på sig nu då fler är intresserade av utvecklingen där. Det väller in nya medlemmar i gruppen på Facebook och jag planerar en demonstration med mina samarbetspartners.
LÄS ÄVEN: De vill rädda historisk industribyggnad på Lövholmen: Vi kan få en Berlinkänsla här
Det var vid 23-tiden på fredagskvällen som det kom larm om att det brann i den gamla kolsyrefabriken på Lövholmen.
Ett viktigt meddelande gick ut till allmänheten (VMA) på grund av kraftig rökutveckling.
Räddningstjänsten skickade ett tiotal enheter till platsen. På morgonen var branden under kontroll och vid 08.30-tiden hade räddningstjänsten två enheter som bevakade branden.
Både kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet är på plats med båtar för att hjälpa räddningstjänsten.
Den så kallade Kolsyrefabriken ligger granne med Färgfabriken och som i början av 1900-talet var först i Sverige med att bedriva industriell tillverkning av koldioxid. Produktionen av kolsyra pågick fram till 1975. Fastigheten ägs idag av bostadsbolaget Veidekke som planerar att använda marken för att bygga bostäder på.
Prenumerera på Bättre stadsdel (20kr/mån elller 200kr/år)
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k