Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

De startar tillverkning av skyddsförkläden i Midsommarkransen

Publicerad 15:39, 29 april 2020

På onsdagen öppnade en pop-up fabrik för skyddsförkläden i Uppenbarelsekyrkan.

Med förklädesfabriken i Farsta som förebild startar kyrkan tillverkning av enkla skyddsförkläden till personalen inom vård och omsorg. Bristen är fortfarande påtaglig efter att coronaviruset spridits bland sjunka och gamla.

– Det behövs skyddsutrustning inom vården och omsorgen och det är förhållandevis enkelt att tillverka förklädena om man har utrymme, vilket vi har här, säger Charlotta Larsson, pedagog i församlingen.

Förra veckan var fem personer från kyrkan på studiebesök på förklädesfabriken i Farsta för att lära sig att göra skyddsutrustningen.

Rebecca Enegård skär ut förklädena i plasten

Tillverkningen äger nu rum i den stora samlingssalen i Uppenbarelsekyrkan mellan klockan 9-16 varje vardag.

Hur många planerar ni att tillverka?
– Vi tänker att det är bättre att vi gör dem hållbara och bra istället för så många som möjligt. Plasten vi använder har vår vaktmästare handlat på byggvaruhus. Det är sådan skyddsplast som målare och snickare använder.

Christofer Wilson, kyrkoherde i församlingen lär sig hur man tillverkar förkläden

Denna vecka ska ett 15-tal ur personalen lära sig hur förklädena görs.

– Därefter får all övrig personal som kan sätta upp sig på listan för att utbilda sig så de kan hjälpa till.

Behöver ni hjälp av volontärer i tillverkningen?
– Ja, när personalen kan detta och det fortfarande finns behov tar vi gärna in volontärer som kan hjälpa till med tillverkningen. Både volontärer som redan finns inom församlingen, men även frivilliga utifrån som vill hjälpa till.

Byggplast som förklädena tillverkas av

Eftersom personalen i församlingen vanligtvis jobbar med större grupper, ofta med fler 50 personer, är det, sedan Folkhälsomyndigheten kom med sina rekommendationer, uppehåll i kyrkans verksamhet.

LÄS ÄVEN: Coronasmitta på nästan samtliga äldreboenden i Hägersten-Liljeholmen

– Därför är väldigt bra att vi kan göra det här istället. Vi är väldigt glada att vi hittade detta föredöme i Farsta, med tillverkningen kan vi göra något i handling.  

Charlotta berättar att personalen ber mycket för människor i sin omgivning.

– Inte minst för alla änglar inom vården som sliter mycket nu. Nu blir även den här tillverkningen en slags bön i handling.

Text: Mats Falck
Bild: Alex Farnsworth

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: