Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

majk

Krönika: Besvära inte Folkhälsomyndigheten med frågor om pandemin

Publicerad 15:08, 14 september 2021

KRÖNIKA. Även om pandemin fortsätter och smittrisken finns kvar för såväl vaccinerade som icke vaccinerade får alla snart bete sig som vanligt.

Men det finns ”evidens” att skyddet bland oss äldre som vaccinerades tidigast börjar avta. Ska vi få en tredje dos?

Tänkte ta reda på hur vi bör göra framöver och skickade specifika frågor till info@folkhalsomyndigheten.se:

Hej, Har förstått att från och med 29 september ska man kunna ”leva som vanligt”. Detta känns bra efter en längre period av självisolering men vi undrar om ”leva som vanligt/tidigare” gäller även för oss.

Vi är ett äldre par som är vaccinerade, den ena med Moderna, den andra med Astra Zeneca (som tycks ge mindre bra skydd). Både har lindriga luftvägsbesvär.

Vilka är era rekommendationer? Ska vi verkligen våga träffa släkt och vänner? Ska vi ha ansiktsmask inomhus om vi träffa folk som vi inte har kontakt med i vanliga fall, vid ingång till affärer där det har varit så att vi har fått backa? I kollektivtrafik som vi inte har använt sedan 2019?

Tacksam för råd

Svaret blev ett icke-svar, dvs allmänt hållet; förmodligen standard:

Tack för ditt mejl. Den 29 september lyfts alla legala restriktioner som påverkat olika verksamhetsutövare. Exempelvis tas begränsningarna bort för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, och kravet på bordsservering på restauranger försvinner. Rådet om att arbeta hemifrån tas också bort.

Exakt vilka av våra övriga råd och rekommendationer som ska vara kvar, och hur de kommer att vara utformade, får vi återkomma till i veckorna fram till den 29:e.

Folkhälsomyndigheten arbetar nu med de rekommendationer och råd som ska gälla den 29:e september och framåt. Det är en omfattande information som har byggts upp hos såväl Folkhälsomyndigheten som hos andra aktörer. Detta ska nu gås igenom för att oklarheter ska undvikas. Det kan exempelvis gälla formuleringar i föreskrifter, råd och rekommendationer.

 För vaccinerade kommer råd och rekommendationer i stort att tas bort. Vissa rekommendationer kommer att kvarstå för personer som är 16 år och äldre som ännu inte är vaccinerade.

 Uppdaterad information publiceras fortlöpande på vår hemsida: www.folkhalsomyndigheten.se

 Vänliga hälsningar, Svarstjänst kring covid-19 Folkhälsomyndigheten

Min slutsats är att FHM inte vill att folk ska besvära dem med frågor om Covid.

Majk Eyre

Lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö: Prenumerera på Bättre stadsdel (20kr/mån elller 200kr/år)

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: