Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Krönika: Halvtidsvila mot corona – så kan vi vinna matchen

Publicerad 11:13, 8 mars 2021

KRÖNIKA. Matchen mellan människan och coronaviruset har pågått i över ett år. Har vi kommit till halvtid ännu? Ligger vi under?

Någon halvtidsvila blir det i alla fall inte, i alla fall inte för vårdpersonalen. Att vinna matchen kräver att vi gör allt vi kan för att 3:e vågen inte drabbar så hårt, vaccinering har nått fas 2.

LÄS ÄVEN: Ökad smittspridning av covid-19 i Hägersten-Älvsjö

Kanske en matchanalys är på plats – lite supporterstöd för alla som kämpar. I början av matchen visste vi väldigt lite.

Vad vet vi nu? Vet vi när vi är smittbärare?
– Både ”Nej” – forskning har visat att vi kan smitta andra ett par dagar innan vi får symptom. Och ”Ja” – när vi har symptom.

Vad kan vi göra för att undvika smittan och inte smitta andra?

Varför det?
– Covid 19 kan överföras genom luften vi andas – troligen flyger ett antal Covid 19 aerosols runt i luften – upp till 1,5 meters avstånd – kanske längre.

Hålla alla avstånd  –  alltid?
– Nej.

Vad händer då?
– Kanske blir vi smittade eller smittar andra.

Visa våra ledare och myndighetspersoner sitt ansvar?
– Nej – till exempel  – de gör ”corona hälsningar”, armbåge mot armbåge, på betydligt kortare avstånd än det dem  själva rekommenderar – oftast ansikte mot ansikte. Fler exempel på oansvarig beteende finns. Medier uppmärksammar en del fall.

Finns det risker med att åka kollektivt?
– Ja – det är nästan intill omöjligt att hålla 2 meters avstånd.

Skyddar ansiktsmasker?
– Ja – främst när någon som bär på Covid 19 träffar andra – och kan inte hålla avstånd. Forskningen visar att ansiktsmasker har viss effekt för att minska smittspridningen.

Har ansiktsmasker räddat liv?
– Lite osäker – men högst troligt på sjukhusen, vårdcentraler, äldreboende , arbetsplatser och andra miljöer där folk möts.

Är det värt att riskera någon annans liv genom att inte följa rekommendationerna?
– Bra samvetsfråga!

Text (frågor och svar): Majk Eyre

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här👍  

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: