Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Krönika: Därför kommer fler använda ansiktsmasker på Axelsbergs vårdcentral

KRÖNIKA. Jag undrar om regeringen eller Folkhälsomyndigheten kommer att rekommendera ansiktsmasker vid nästa pandemi? Framtida pandemier kan vara mer dödliga än den nuvarande covid-krisen, varnade professor Dame Sarah Gilbert, en av skaparna av Oxford-Astrazeneca-vaccinet i ett tal som citerades av BBC.

Professorn varnade också för att vacciner kan vara mindre effektiva mot omikron-varianten och tillade att folk borde vara försiktiga tills mer blir känt. Vidare nämnde hon att omikrons spikprotein innehåller mutationer som är kända för att öka virusets överföringsförmåga och, därmed, smittspridningen.

LÄS ÄVEN: Krönika: Därför måste vi ta på oss munskydd nu

För miljontals människor runt om i världen är munskydd antingen obligatoriskt eller rekommenderat.

I Sverige tycks inte den försiktighetsprincipen ha nått ut. Har vi glömt eller missuppfattat vad som gäller? Eller är det vårdcentralen i Axelsberg som har missuppfattat när de uppmanar alla besökare – patienter och anhöriga att ta
på sig ett munskydd när de går in i lokalen?

Axelsbergs vårdcentral entre

Det står “ska”, inte “bör” så vårdcentralen kanske bör ta till sig att man kan rekommendera, men inte ge direktiv som kan kränka någons personliga integritet. Men, oavsett om det bör stå “ska” eller ska står “bör” var det oroande att se hur de som besökte Axelsbergs vårdcentral gjorde i måndags.

Min fru gick in för att få en dos influensavaccin och jag väntade på henne strax innanför dörren – det var kallt ute. Under tiden jag stod vid entrén kom ett trettiotal personer, och endast fem, sex av dem hade munskydd på sig.

Eftersom det finns gratis ansiktsmasker vid receptionen trodde jag flera som kom ut skulle ha på sig en. Men icke.

Vårdcentralens korridor är cirka tjugofem meter lång och två meter bred, så det går inte att hålla avstånd när man möts. Ska man hålla andan?

Men, åter till frågan i ingressen.

Man kan hoppas att Folkhälsomyndigheten tar till sig Kungliga Vetenskapsakademiens (KVA) rapport som, bland annat, belyser lärdomar om smittskydd. Detta kommenterades i en ledare i Svenska Dagbladet den 3:e december.

KVA:s expertgrupp om covid-19 har inventerat kunskapsläget om viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen covid-19. Den korta sammanfattningen (enligt SvD) är att vi, på flera punkter, borde ha gjort motsatsen till det vi gjorde.

Expertgruppen påpekar ”flera undersökningar har också visat att ansiktsmask (munskydd) minskar droppspridning från smittade och även skyddar bäraren av mask från att andas in smittsamma aerosoler.”

LÄS ÄVEN: Rapport från karantän 4: När Moder Svea ryter till

I Sverige dröjde det ända till den 7 januari 2021 innan Folkhälsomyndigheten införde rekommendationen att munskydd skulle användas i kollektivtrafiken under vissa tidpunkter. Från och med idag ska man helst använda andra färdsätt eller använda ansiktsmask om det inte går att undvika trängsel (alltför många i alltför lite utrymme). På mitt modersmål säger man “Two is company; three is a crowd).

Jag tror att sunt förnuft, självbevarelsedriften samt omtanke om andra bör leda till att flera hämtar ansiktsmasker som tillhandahålls av Axelsbergs vårdcentral och andra samt ha på sig ansiktsmask när man åker kollektivt eller
andra sammanhang inomhus med fler än två personer i ett mindre utrymme.

majk eyre

Majk Eyre

Fler lokala nyheter från Hägersten-Älvsjö?: Prenumerera på Bättre stadsdel (200kr/år)

Publicerad 11:49, 9 december 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken höstmarknad i Färgfabrikens Kafé

    1 oktober kl.09:30 - 14:00
  2. Höstfest i Västertorp centrum

    1 oktober kl.10:00 - 16:00
  3. Fotoutställning på Gröndals bibliotek – om färgfabriken

    1 oktober kl.11:00 - 18 november kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: