Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Från söndag gäller nya pandemilagen – så funkar den

Riksdagen antog idag som förväntat den tillfälliga pandemilagen för att kunna få bättre kontroll på coronapandemin.

Lagen innehåller bland annat regleringar för gym- och sportanläggningar, badhus, gallerior och privata sammankomster och börjar gälla nu på söndag den 10 januari, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Med “begränsningsförordningen” som den kallas har det nu skapats nya befogenheter för regeringen för att reglera åtgärder för att minska smittspridning.

LÄS ÄVEN: Här är alla 8 nya restriktioner

Folkhälsomyndigheten har utifrån förordningen tagit fram detaljerade föreskrifter. Butiker, gym och sportanläggningar måste nu räkna antalet besökare och det får inte vistas mer än ett maximalt antal personer samtidigt. Hur många som får släppas in beror på butiken eller anläggningens storlek. Det kommer att utgå ifrån att varje kund eller besökare ska ha 10 kvadratmeter till förfogande, det måste dessutom informeras om maximalt antal personer med skyltar vid ingångarna, något som tidigare varit rekommendation men nu alltså är en regel.

För köpcentrum, varuhus och gallerior kommer dessa regler gälla för varje enskild butik men det finns inget maximal antal kunder för hela anläggningen.

Utöver detta kommer även privata sammankomster att regleras. Precis som vid allmänna gäller nu även åtta personer vid privata sammankomster. Dock enbart vid uthyrning av lokaler.

– Det är viktigt att se att detta handlar om kommersiell uthyrning av lokaler till privata tillställningar. Man ska inte förstå det som att man kan gå in i någons hem och räkna hur många som befinner sig där, sa Lena Hallengren på presskonferensen. 

LÄS ÄVEN: Stockholms stad stänger samtliga bibliotek

Utöver detta sa Stefan Löfven på presskonferensen även att regeringen har färdiga planer på att eventuellt stänga ner köpcentrum och gallerior ifall läget inte blir bättre.

– Det finns också en färdig lösning att stänga ner gallerior och varuhus där risken för smittspridning bedöms hög och samtidigt andra åtgärder otillräckliga. Regeringen har idag inte fattat något beslut om nedstängning av verksamheter men regeringen är beredd att fatta också sådana beslut, sa han. 

I ett senare pressmeddelande gav även länsstyrelsen i Stockholm information om hur de planerar att sköta tillsynen som de nu är skyldiga till.

– Vi kommer att ge information och förutsättningar så att verksamheterna i första hand frivilligt ska rätta till eventuella brister men det finns möjlighet för oss att besluta om stängning av verksamheter, kommenterar Mathias Wahlsten, chef för avdelningen för rättsliga frågor på Länsstyrelsen Stockholm.

Kontroller kommer kunna ske både på plats och via distans. Länsstyrelsen ska bland annat arbeta genom Samverkan Stockholmsregionen som är en plattform där länsstyrelsen kan samverka med andra aktörer i regionen som polisen, räddningstjänster, kommunerna och andra myndigheter.

Personal inom kommunerna och andra aktörer med samhällsuppdrag ska även kunna rapportera in observationer för att på så sätt utnyttja hela samhällets resurser.

Publicerad 19:38, 8 januari 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: