Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Mälarhöjdsbo yngst i stadsdelsnämnden – drömmer om jobb i FN

20-åriga Mälarhöjdsbon Siliva Aydin (S) deltog i årets sista möte med stadsdelsnämnden i Hägersten-Liljeholmen förra veckan. Nu går hon vidare. Här berättar hon om sin bakgrund, erfarenhet som politiker och framtidsdrömmar.

Siliva har varit ersättare i nämnden under de senaste två åren. Hon kommer från en kurdisk familj och har bott i stadsdelen under de senaste 15 åren.

Hennes lokalpolitiska karriär började med medlemskap i Socialdemokratiska ungdomsförbundet -SSU- där hon blev aktiv i den lokala klubben 2015. Som aktiv medlem i SSU sökte hon till stadsdelsnämnden som 17-åring, och blev förtroendevald så fort hon fyllt 18.

— Socialdemokraterna ville ha en ung, skarp tjej för att förbättra åldersrepresentationen i stadsdelsnämnden och få in ungdomsperspektivet på frågor som nämnden behandlar, förklarar hon.

Hennes hållning i nämnden allmänt var att hålla låg profil, studera de äldre och påverka bakom kulisserna, utanför mötena.

Har det hänt nån gång att du fick säga emot och strida för din sak?
– Vår nämnd var oftast enig, så nej, det behövdes inte.

Enligt Siliva beror underskottet av unga i politiska livet på dåligt självförtroende hos de unga och osäkerhet i egna politiska åsikter. Hennes råd till yngre som vill börja engagera sig i politiska livet och få möjlighet att bygga karriär som politiker är: Våga diskutera politiska idéer med andra.

– Åsikter formas via diskussionen och starka åsikter väcker intresse för politisk engagemang.

Sedan måste man testa aktiviteter som anordnas av olika ungdomsförbund för att hitta den rätta. Dessutom måste man ta sig mer på allvar, våga ta plats och stå för sina åsikter, menar hon.

— Vi unga är smartare än vi själva tror att vi är. Vi är lika smarta som de äldre. Politiska beslut handlar om hur vår framtid ska se ut, därför ska politiken tas på allvar, säger hon.

Stadsdelsnämnden beslutar om olika förvaltningsfrågor på lokal nivå och dess beslut verkställs av stadsdelsförvaltningen. Nya ledamöter till nämnden väljs varje fjärde år av kommunfullmäktige, i samband med kommunala val.

Nu är Silivas förtroendeuppdrag som ersättare i nämnden över för den här gången, om någon vecka flyttar hon till Lund för att läsa juridik. Hon ser gärna en framtid som anställd på något svenskt departement eller myndighet.

– Min största dröm är att jobba på FN.

Text: Arseny Selov
Foto: Privat


Bild från senaste mötet med stadsdelsnämnden

Publicerad 18:11, 25 december 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: