Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Personnevägen

Så tycker Hägerstensborna att området längs Personnevägen ska utvecklas

Glasskiosken och bangolfen, pulkabacken, promenadstråken längs med skogen, lekparker, fotbollsplaner för spontanspel, utegymmet och utebadet.

Detta är några delar av all som Hägerstensborna uppskattar området mellan Personnevägen och Hägerstensåsen. Det stora vardagsrummet Mellanbergsstråket är populärt och nu när området ska utvecklas vill de boende verkligen ha kvar sina gröna ytor.

Detta framkommer i den digitala enkätundersökning – tidig dialog – som staden lät göra i vintras bland boende i området. 

– Hägerstensåsen ska vara ett lummigt område med mycket grönska och får inte byggas sönder. Människor flyttar/flyttade hit för att komma bort från betong och asfalt, är några av de cirka 13 800 synpunkter som lämnades in av över 1 000 personer som bor i eller rör sig i området.

LÄS ÄVEN: Tyck till om hur Mellanbergsparken ska utvecklas

Bakgrunden till enkäten är att staden vill förtäta området där den preliminära planen är cirka 200 nya bostäder längs Personnevägen.

LÄS ÄVEN: Förslag: 200 lägenheter kan byggas vid Personnevägen

– Bevara så mycket natur som möjligt, särskilt den äldre eftersom det tar lång tid för nya träd att växa. Bevara naturlig natur (berghällar, träd osv.) så att inte all mark blir arrangerad park, är andra synpunkter och här en annan:

– Minigolfen erbjuder både after work och en oas att äta glass med barnen på väg hem från skola och förskola. Golfen ger ett lyft åt området och är en rofylld aktivitet utomhus för alla åldrar. Mycket populär. 

De boende har flera favoritplatser i området. Utöver parken som används för promenader, och lek finns även flera populära promenadstråk för att rasta sig själv eller hunden:

  • Utebadet
  • Området kring bangolfen
  • Fotbollsplanerna
  • Skogsstråk och bergsknallar
  • Utegym och cykelcrossbana
  • Hundrastgården
  • Badhuset

Fotbollsplanerna är uppskattade, inte bara av de som spelar utan även av de som väntar på dem. Flera planer öppnar möjlighet till spontanspel även om de stora planerna är upptagna. Även bland de som inte har någon koppling till planerna finns det flera som nämner att de gärna stannar till och tittar på spelet. En stunds avkoppling, står det i rapporten.

Närbild över några ”heta” favoritplatser. Gula ringar visar områden med flest markeringar. 

Väldigt många som talar sig varma för utegymmet och utebadet. Det är en viktig och uppskattad mötesplats. Enda smolket är E4:an som är bullrig, ful och ligger alldeles för nära, står det i rapporten.

– Det blev en radikal försämring när ängen norr om utebadet försvann. Inget ont om de som bor i modulhusen – varmt välkomna till området!, står det i ett av svaren.

Simhallen och idrottshallen vid tunnelbanan är också populära. De ligger bra placerade och känns nära även om man bor någon station bort med tunnelbanan. Även äldre kan ta sig den korta biten. Om simhallen skulle placeras längre bort mot utomhusbadet istället skulle detta inte längre vara fallet. 

Hundrastgård Hundrastgården är egentligen uppskattad och något man menar sig vilja ha, men placeringen precis vid E4, med buller och avgaser, gör att många undviker den. Det finns önskemål om en eller flera större hundrastgårdar. 

Vad saknas då i området? Jo, detta enligt enkäten:
-Vi saknar vår park (där fanns alla aktiviteter vi önskade) 
-Ängar – öppna grönytor för att springa runt eller ligga ner på 
-Ett café, kiosk eller servering 
-Trevligare park, som Vitabergsparken eller Svandammsparken 
-Platser för liv och umgänge utomhus, basket, grill och picknickplatser 
-Naturliga lekplatser som skogar, stubbar och stigar. Skogshinderbana. 
-Aktiviteter för lite äldre barn – parkourbana, skateramp, pumptrack, klättervägg etc.
-Saknar aktivitet under vinter för parken. Isbana hade varit trevligt. 
-Biologisk mångfald • Växter och odlingslotter 
-Bullerskydd mot E4

Rapport tidig digital dialog Mellanbergsparken
Pågick 25 januari–1 mars 2021. Via dialogverktyget fanns möjlighet att markera favoritplatser, otrygga platser och rörelsemönster på en karta samt lämna kommentarer kring dessa.

Totalt inkom cirka 13 800 synpunkter från över 1 000 personer som bor i eller rör sig i området mellan Hägerstensåsen och Västertorp. Över 60 procent av synpunkterna var inlämnade av kvinnor, de flesta i åldern 35-49 år.

– Arbetet med ett program för Mellanbergsstråket befinner sig i ett tidigt skede och samråd planeras under första kvartalet av 2022. Den tidiga dialogen ger staden ett gediget underlag att arbeta vidare med i utvecklingen av området. Mellanbergsparken och området runt om ska utvecklas. Idag finns här många funktioner, både tillfälliga och permanenta. Inför framtiden ville vi få in din lokala kunskap om hur området används, vad som är viktigt att tänka på och hur du tycker att det kan utvecklas, står det i rapporten.

Lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö: Prenumerera på Bättre stadsdel (20kr/mån elller 200kr/år)

Publicerad 11:10, 16 augusti 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: