Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Förslag: 200 lägenheter kan byggas vid Personnevägen

Nu ska Mellanbergsparken och Personnevägen mellan Hägerstensåsen och Västertorp exploateras. Exploateringskontoret föreslår att 200 lägenheter ska byggas i området mellan E4/E20 och Avgiftsvägen.

Det är inför det kommande arbetet med detaljplan för den nya sim- och idrottshallen som fördjupade studier ska göras. Det som måste undersökas är grönytor, befintlig bebyggelse, trafikfrågor och möjliga ytor för bostäder och annan verksamhet. 

LÄS ÄVEN: Artiklar om Mellanbergsparken

– Istället för att bara göra denna utredning åt en sim- och idrottshall så tittar man nu på ytan från Avgiftsvägen ända bort mot Brännkyrka Brandstation, säger Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden och vice ordförande i stadsdelsnämnden i Hägersten-Älvsjö.

LÄS ÄVEN: Fråga till stadsdelen: Hur ska Mellanbergsparken användas?

Exploateringskontoret har beviljat 5 miljoner till ökade utredningskostnader för att man ska kunna ta ett helhetsgrepp i området.

När nya sim- och idrottshallen är på plats vid E4/E2 kan platsen där nuvarande Västertorpshallen ligger eventuellt användas till något annat, till exempel för bostäder.

LÄS ÄVEN: Ny park anläggs vid Hägerstensåsen

I ett förslag till markanvisning för bostäder skriver exploateringskontoret:  

– Syftet med planprogrammet är att skapa en mer urban miljö med fler bostäder, verksamheter samt stärka sambanden mellan Hägerstensåsen, Västberga och Solberga.

Kontoret menar att den övergripande kopplingen mellan stadsdelarna Västertorp och Hägerstensåsen, och i förlängningen även Fruängen och Telefonplan, bör förstärkas. 

– Det är viktigt att utveckla parkfunktionerna i Mellanbergsparken. Ny sim- och idrottshall planeras längst söderut i Mellanbergsstråket.

Exploateringskontoret föreslår att exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom området. Kontoret har valt ut JM och Åke Sundvall som så kallade ankarbyggherrar. Bolagen direktanvisas 100 bostäder var inom ramen för planprogrammet. Av dessa skall respektive bolag upplåta 50 hyreslägenheter vardera. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Bevara bangolfen på Personnevägen

– Badet ska vara väl integrerat i parkens struktur och offentliga ytor som entréytor lokaliseras mot parken. Den befintliga utomhusbasängen ska vara ett logiskt komplement till badhusets inomhusbassänger. 

En fördjupad studie görs för hela området, därefter delas området in i ett flertal detaljplaneetapper. 

– JM och Åke Sundvall har stor erfarenhet av liknande projekt. Bolagen har i sin gemensamma ansökan sett planområdet som en helhet och skissat på en struktur som innehåller både bostäder, ny simhall och andra samhällsfastigheter som skolor, förskolor mm som behövs i en förtätad stad, står det i förslag om markanvisning.

Senare i processen med utformandet av ny detaljplan kommer förslaget gå ut på samråd och då får bland annat stadsdelsnämnden och boende i området ha synpunkter. Ordförande i stadsdelsnämnden Abit Dundar (L) vill inte uttala dig nu om var i området de 200 lägenheterna ska byggas eller vilka gröna områden som bör sparas eller som kan offras.

– Jag är just nu inte insatt i frågan men det brukar komma som remiss och då ska vi uttala oss konkret om förslaget, säger Abit.

Senare i höst presenterar stadsbyggnadskontoret ett start-PM för detaljeplaneområdet.

Text och bild: Mats Falck

Publicerad 11:31, 18 september 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: