Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

plaskdamm vippan

Dessa plaskdammar har oftast för höga bakteriehalter

Åtta av tio plaskdammar i Stockholm hade högre bakteriehalter än de uppsatta gränsvärdena förra året. Det visar  miljöförvaltningens genomgång av sommarens vattenprov av plaskdammarna.

– Den ovanligt varma och torra sommaren 2018 resulterade i många bakterieöverskridanden. Den främsta orsaken till detta var den höga belastningen av badande i plaskdammarna, skriver miljöförvaltningen i en rapport.

Annons:


Det varma vädret gjorde även att plaskdammarna var igång längre än vanligt.

Var fjortonde dag tas badvattenprover för heterotrofa bakterier och Pseudomonas Aeruginosa och under 2018 hade 83 procent av plaskdammarna bakterieröverskridanden (heterotrofa bakterier och Pseudomonas Aeruginosa).

Annons:

Även antalet dammar med många överskridanden har varit fler i år. På topp 20-listan med flest antal gånger med för höga baktieriehalter finns tre i Hägersten-Liljeholmen-Älvsjö: Vippan (Fruängen), Lugnet (Västertorp) och Kristallen (Solberga).

Flest överskridanden av heterotrofa bakterier och PA under 2018. ”Antal överskridanden” är antalet provtagningstillfällen med överskridanden. Bild: Miljöförvaltningen

Redan förra året visade att vattnet i dammarna i Vippan och i Lugnet var oftare smutsigare än i andra dammar. Vid fem tillfällen 2017 var halterna av bakterier i vattnet i Vippan och Lugnet högre än det tillåtna.

Annons:

Även om driftstörningarna varit fler under 2018 fungerar stadsdelarnas egenkontroll i stort sett väl vad gäller provtagning, drift och skötsel av dammarna, menar miljöförvaltningen. Men det kan bli bättre.

– För att plaskdammarna bättre ska kunna klara av framtida liknande somrar som denna behöver dammarna så bra förutsättningar som möjligt vad gäller rening, dammens utformning och materialval av omkringliggande ytor samt att städningen av dessa fungerar på ett bra sätt.

Annons:

Stadsdelarna behöver därför se över sina plaskdammar och framför allt de som ofta drabbas av bakterieöverskridanden.

I Stockholms stad finns 55 plaskdammar vilka sköts av stadens 14 stadsdelsnämnder. Plaskdammarna är ämnade för små barns vattenlek. Denna sommar var 54 av dammarna i drift.

Publicerad 19:18, 25 februari 2019
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: