Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

plaskdamm vippan

Dessa plaskdammar har oftast för höga bakteriehalter

Publicerad 19:18, 25 februari 2019

Åtta av tio plaskdammar i Stockholm hade högre bakteriehalter än de uppsatta gränsvärdena förra året. Det visar  miljöförvaltningens genomgång av sommarens vattenprov av plaskdammarna.

– Den ovanligt varma och torra sommaren 2018 resulterade i många bakterieöverskridanden. Den främsta orsaken till detta var den höga belastningen av badande i plaskdammarna, skriver miljöförvaltningen i en rapport.



Det varma vädret gjorde även att plaskdammarna var igång längre än vanligt.

Var fjortonde dag tas badvattenprover för heterotrofa bakterier och Pseudomonas Aeruginosa och under 2018 hade 83 procent av plaskdammarna bakterieröverskridanden (heterotrofa bakterier och Pseudomonas Aeruginosa).


Även antalet dammar med många överskridanden har varit fler i år. På topp 20-listan med flest antal gånger med för höga baktieriehalter finns tre i Hägersten-Liljeholmen-Älvsjö: Vippan (Fruängen), Lugnet (Västertorp) och Kristallen (Solberga).

Flest överskridanden av heterotrofa bakterier och PA under 2018. ”Antal överskridanden” är antalet provtagningstillfällen med överskridanden. Bild: Miljöförvaltningen

Redan förra året visade att vattnet i dammarna i Vippan och i Lugnet var oftare smutsigare än i andra dammar. Vid fem tillfällen 2017 var halterna av bakterier i vattnet i Vippan och Lugnet högre än det tillåtna.


Även om driftstörningarna varit fler under 2018 fungerar stadsdelarnas egenkontroll i stort sett väl vad gäller provtagning, drift och skötsel av dammarna, menar miljöförvaltningen. Men det kan bli bättre.

– För att plaskdammarna bättre ska kunna klara av framtida liknande somrar som denna behöver dammarna så bra förutsättningar som möjligt vad gäller rening, dammens utformning och materialval av omkringliggande ytor samt att städningen av dessa fungerar på ett bra sätt.


Stadsdelarna behöver därför se över sina plaskdammar och framför allt de som ofta drabbas av bakterieöverskridanden.

I Stockholms stad finns 55 plaskdammar vilka sköts av stadens 14 stadsdelsnämnder. Plaskdammarna är ämnade för små barns vattenlek. Denna sommar var 54 av dammarna i drift.

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: