Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

nitrolackfabriken

Skanska står fast vid rivning – trots hållbarhetsprofil och tusentals namnunderskrifter

Beslutet om Nitrolackfabrikens framtid närmar sig. Stadsbyggnadsnämnden avgör på onsdagskvällen om på den historiska tegelbyggnaden på Lövholmen får stå kvar eller inte. Rivningsansökan – den tredje – från byggbolaget Skanska har väckt ett stort engagemang bland lokalbor i Liljeholmen. 

Skanska vill ta bort Nitrolackfabriken och istället bygga nytt. Engagerade invånare sätter sig emot rivningen och har samlat in över 2300 underskrifter för att stoppa den. Byggnaden har dessutom ett kulturhistoriskt värde som kan användas som saluhall, bostäder, restauranger eller kulturhus om en upprustning sker. 

LÄS ÄVEN: De vill rädda historisk industribyggnad på Lövholmen

Skanska – som vill framstå som ett bolag med hållbarhetsprofil – skriver på sin hemsida:
“Tillsammans med våra kunder, leverantörer och samarbetspartners leder vi utvecklingen för en bättre och mer hållbar framtid. Vi agerar kraftfullt i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Vi, som en stor aktör i fastighets- och byggbranschen vilken står för en femtedel av Sveriges utsläpp, har ett särskilt stort ansvar.”

Men nu vill byggjätten alltså riva den gamla tegelbyggnaden. Bolaget har beställt en miljörapport som underlag för att få fram rätt argument. I rapporten bedöms marken och fabriken vara förorenad vilket gör den svår att renovera. Om det är mer hållbart att riva en byggnad och bygga nytt än att upprusta byggnaden, svarar Kristina Kallin som jobbar med projektet på Skanska:  

– Generellt är det mer hållbart att bevara en byggnad än att riva den. I Lövholmen är dock marken starkt förorenad och vi kommer inte åt föroreningarna nära byggnaderna eller under dem. Dessutom finns det föroreningar i vissa av byggnaderna, säger Katarina Kallin.

Nitrolackfabriken 2009

Runtom i Stockholm finns det flertal exempel på äldre byggnader, liknande Nitrolackfabriken, som har sparats och används flitigt. Närmast ligger förstås Färgfabriken, som renoverades 1980 och är idag en attraktiv konsthall. Även Vinterviken, Alfred Nobels dynamitfabrik, rustades upp 1998 och är ett populärt café och evenemangslokal. Bara för att nämna några.

LÄS ÄVEN: Gör Lövholmen levande på riktigt

Även i andra städer finns en rad exempel på lyckade renoveringar äldre industrilokaler som fått nytt liv och ger karaktär till stadsdelen, precis det många, inklusive turister och boende efterfrågar.

Men mycket tyder på att Stockholms stad väntas gå på byggjättens linje. Anders Reinberg är enhetschef på stadsbyggnadskontoret och jobbar med beslutet om Nitrolackfabriken.

– Vid bedömningen ska alltid en avvägning mellan olika intressen göras. Det finns ett allmänt intresse vad gäller byggnadens kulturhistoriska värde som behöver vägas mot möjligheter och kostnad för sanering och återställande. Det finns också det pågående planarbetet som utgör ett allmänt intresse vad gäller utveckling av området för bostäder, skola och offentlig service, säger Anders Reinberg.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

Publicerad 17:44, 26 maj 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: