Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

läkare vårdcentral collage

Trots mer pengar till vårdcentralerna: Satsningen inte tillräcklig

Publicerad 11:26, 18 december 2024

Region Stockholm höjer ersättningen till vårdcentralerna i nästa års budget. Det uppger Centerpartiet i Stockholmsregionen i ett pressmeddelande.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Men satsningen är inte tillräcklig.

– Detta gör inte att våra patienter kommer uppleva mycket bättre tillgänglighet, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg som är verksamhetschef på Liljeholmens universitetsvårdcentral.

Mittenkoalitionen, som styr i regionen, höjer ersättningen med 426 miljoner kronor. Det motsvarar en höjning på 6,1 procent jämfört med 2024. Av dem ska 180 miljoner avsättas för att vårdcentralerna ska kunna anställa fler läkare.

– Om tio år är målet att vi ska ha dubbelt så många allmänspecialister på vårdcentralerna. Då måste vi rivstarta nu. Jag hoppas och tror att vårdcentralerna ser att det här inte är någon tillfällig höjning, utan att det finns en långsiktig plan som gör att de nu vågar ta steget att börja anställa fler läkare, säger Christine Lorne (C) i pressmeddelandet.

Verksamhetschefen på Liljeholmens universitetsvårdcentral, Sandra af Winklerfelt Hammarberg, säger att budgetökningen är större än vad hon hade väntat sig, och ser det som positivt att det finns en politisk vilja att öka primärvårdens andel av sjukvårdsbudgeten.

– Förhoppningsvis innebär det för oss att vi i nuläget kan ersätta en planerad pensionsavgång av läkare. Däremot är det fortsatt inte den satsning som gör att våra patienter kommer uppleva mycket bättre tillgänglighet.

Hon menar att Liljeholmens vårdcentral fortfarande är långt ifrån att ekonomiskt kunna komma upp i Socialstyrelsens nationella mål om 1 specialist för 1100 listade patienter.

– Det behövs att satsningen på primärvården är långsiktig. Vi måste kunna nå bemanning med möjlighet till både tillgänglighet och kontinuitet till läkare för våra patienter, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

LÄS ÄVEN: Finsk vårdjätte tar över vårdcentral i Skärholmen centrum

Ersättningen kommer även användas till att höja besöksersättningen för läkarbesök från 130 kronor till 175 kronor. Dessutom vill Mittenkoalitionen satsa på att göra det möjligt för vårdcentraler att öppna närmottagningar, vilket de menar kommer stärka tillgången till vård främst i glesbygden.

Koalitionen har även beslutat att en del av ersättningen ska användas till att höja den bonus vårdcentralerna kan få om minst 75% av mottagningens patienter är listade på ett fast läkarkontakt. Förhoppningen är att detta ska bidra till målet om att alla patienter ska ha en fast läkare på sin vårdcentral.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: